Турция ще обяви мерки за борба срещу инфлацията следващата седмица,

...
Турция ще обяви мерки за борба срещу инфлацията следващата седмица,
Коментари Харесай

Турция ще обяви мерки за борба срещу инфлацията следващата седмица

Турция ще разгласи ограничения за битка против инфлацията идната седмица, съобщи през днешния ден турският министър на финансите Берат Албайрак, откакто оповестените данни на Турския статистически институт демонстрираха, че годишната инфлация е скочила до близо 25 % през септември, съобщи Ройтерс.

Покачването на инфлацията до 24,52 на 100 на годишна база доближи до най-високото си равнище от края на 2003 година, отбелязва организацията. Албайрак съобщи в изявление за телевизия НТВ, че разискването на стъпки за битка против инфлацията ще стартира на следващия ден.

Най-лошото мина. Септември бе месецът, в което се случи най-лошото, сподели още Албайрак, като посочи, че през октомври се чака спад на инфлацията, показва НТВ.

Турската инфлация е повишена с 6,3 % на месечна основа през септември, демонстрират още формалните данни, оповестени през днешния ден, осведоми Ройтерс.
Данните надвишават доста прогнозния растеж от 3,6 % в изследване на Ройтерс и открояват дълбокото влияние на валутната рецесия върху стопанската система в по-общ проект, отбелязва организацията.

Турската лира загуби над 40 % от цената си по отношение на $ от началото на годината основно поради дипломатическия скандал и търговски спор със Съединени американски щати поради редица проблеми, в това число поради ареста в Турция на американския свещеник Андрю Брънсън, упрекван в шпионаж и терористична активност.

След оповестяването на данните на Турския статистически институт през днешния ден турската лира поевтиня едва по отношение на $, като се търгуваше за 6,0500 лири за $, показва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР