Турция ще насочи усилията си за намаляване на двуцифрената инфлация

...
Турция ще насочи усилията си за намаляване на двуцифрената инфлация
Коментари Харесай

Намаляването на инфлацията е в основата на новия икономически план на Турция

Турция ще насочи напъните си за понижаване на двуцифрената инфлация и стягане на държавните финанси. Това са главните моменти от упования пакет за стопански промени, показан от президента Реджеп Ердоган в края на предходната седмица. Той ръководи от 18 години огромната разрастваща се стопанска система, доста пъти заявяваше, че е срещу високите лихвени проценти, а в този момент разгласи проектите за основаване на комисии за цените, финансовата непоклатимост и икономическата съгласуваност, които да дават отговор за измененията.

Турция беше една от дребното страни, които заобиколиха спад на стопанската система в годината на пандемията от ковид. Според формалните данни брутният вътрешен артикул (БВП) е повишен с 5.9% през четвъртото тримесечие и с 1.8% през 2020 година Икономистите плануват Брутният вътрешен продукт да се увеличи с към 5% тази година. Страната е значим търговски сътрудник на България, а възобновяване й от рецесията е от изгода и за българските компании.
Приоритети
Приоритет в дневния ред е борбата с инфлацията. Целта е едноцифрена инфлация, разгласи президентът, представен от Reuters. Вече се създава система за ранно предизвестие за цените на храните.

Тъй като инфлацията се увеличи над 15% и турската лира загуби половината от цената си от 2018 година насам, пазарите чакаха с неспокойствие детайлности за икономическата стратегия, а локалната валута компенсира част от спада си, до момента в който Ердоган представяше проекта в петък. Валутната търговия стартира умерено в понеделник, като курсът на лирата е 7.56 за $.

Проучване в петък сподели, че прогнозите за инфлацията не престават да се покачват, засилвайки предвижданията за по-строга парична политика на централната банка на страната. Според анкета на Reuters централната банка ще увеличи лихвения % със 100 базисни пункта до 18% на идващото си съвещание на 18 март.

Инфлацията остава двуцифрена през по-голяма част от последните четири години и набъбна повече през последните четири месеца, макар внезапното повишение на лихвените проценти в края на предходната година. Новият шеф на централната банка Наджи Агбал организира дейна парична политика още от ноември. Оттогава основният лихвен % се е повишил от 8.75 на 17% и за първи път две години е по-висок от инфлацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР