Турция ще наложи строги регулации върху търговията с криптовалути, след

...
Коментари Харесай

Турция ще наложи строги регулации върху търговията с криптовалути

Турция ще наложи строги регулации върху търговията с криптовалути, откакто в границите на седмица две от най-големите тържища за търговия с виртуални пари в страната се сринаха. Собственикът на едната - Thodex, изчезна дружно с криптоактиви за 2 милиарда $ на клиенти по разнообразни оценки. Според турските медии Фарук Фатих Озер е избягал в Албания, разгласен е за търсене, а полицията към този момент е арестувала над 60 души, свързани със случая. Дни по-късно спря работа и Vebitcoin, цитирайки финансово напрежение, като разгласи, че ще осведоми навреме своите клиенти за бъдещи дейности.

Thodex има към 390 хиляди дейни консуматори с дневни размери от 744 млн. $ в деня, преди да затвори, по данни на CoinGecko. Според юрист на Озер едвам 30 хиляди са наранени от прекъсването на работата й и отхвърли обвиняванията за изказванията, че са завлечени 2 милиарда $, показва CNBC.

През Vebitcoin на ден минават покупко-продажби с криптоактиви за 60 милиарда $ съгласно CoinGecko. Двете тържища са част от криптобума и повишения интерес в Турция - високата инфлация (16.2% през март) и обезценката на лирата накараха хиляди турци да търсят отбрана на спестяванията си посредством вложения във виртуални валути.

Сега обаче доста от тях рискуват да изгубят всичко, а вследствие на разтърсванията турската централна банка ще наложи строги регулации при търговия с криптовалути. Вече са блокирани локалните банкови сметки на двете тържища, неразрешени са и покупките на артикули и услуги. Регулациите на търговията и тържищата се обръща тъкмо против логиката на криптопазара - а точно, че той е децентрализиран и без регулатор.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган също се разгласи за бързи регулации, предупреждавайки, че се появяват пирамидални схеми на криптопазара.

Подобни случаи като в Турция обаче карат от ден на ден локални регулатори да подхващат сходни ограничения. През 2019 година канадската криптоборса QuadrigaCX банкрутира, откакто нейният изпълнителен шеф умря и се изгубиха милиони долари в крипотвалути във виртуалния портфейл.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР