Турция ще инсталира още 1000 мегавата мощности за вятърна енергия

...
Турция ще инсталира още 1000 мегавата мощности за вятърна енергия
Коментари Харесай

Турция ще привлече 1 млрд. долара инвестиции за вятърна енергия

Турция ще конфигурира още 1000 мегавата мощности за вятърна сила през идната година, които ще привлекат 1 милиарда $ вложения. Така енергийният потенциал на страната ще доближи 12 000 MW към края на годината – предел, който ще бъде надхвърлен през първото тримесечие на 2023 година, разгласи Ибрахим Ерден, ръководител на Турската асоциация за вятърна сила (TÜREB), представен от Dayli Sabah.

Турция е към момента мощно подвластна от вноса, с цел да покрие енергийните си потребности, което я прави уязвима към възходящите цени след нахлуването на Русия в Украйна. За да увеличат производството на възобновима сила, управляващите стартираха огромни планове и оповестиха търгове за слънчеви и вятърни електроцентрали.

Делът на ВЕИ – водни, вятърни, слънчеви и геотермални източници, съставлява над 95% от нараствания на потенциал на страната, който трансферира 100 гигавата в края на март тази година. Турция е на пето място в Европа и 12-то в света по конфигуриран потенциал за възобновима сила и седмо в Европа и 12-то в света по конфигурирана мощ на вятърна сила, оповестява изданието.

Ерден означи, че страната има потенциал да добави към 3000 MW от вятърна сила годишно посредством дейно потребление на финансиране, човешки запаси, инженерна мощ и произвеждане на съоръжение.

През 2021 година бяха добавени към 1 750 MW потенциал за вятърна сила, съгласно Турската асоциация за вятърна сила, най-голямото годишно нарастване до момента. Предишно рекордно нарастване е с 1248 MW през 2016 година Общият конфигуриран потенциал на вятърна сила доближи 10 750 MW до края на 2021 година, съгласно TÜREB.

По данни на организацията износът на Турция на вятърни турбини и съоръжение се прави оценка на над 1,5 милиарда евро тази година и се чака да нарасне с най-малко 10% през 2023 година

Миналата година страната е изнесла вятърни турбини и съоръжение на стойност към 1,49 милиарда $ в 50 страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР