Турция се споразумя с Русия да отложи плащанията по сметки

...
Турция се споразумя с Русия да отложи плащанията по сметки
Коментари Харесай

Reuters: Турция се договори с Русия да отложи плащанията за газ с $600 милиона до 2024 г.

Турция се споразумя с Русия да отсрочи заплащанията по сметки за природен газ в размер на 600 милиона $ до 2024 година, оповестява, базирайки се на свои източници.

Съгласно изискванията на съглашението до 4 милиарда $ турски енергийни заплащания към Русия може да бъдат отсрочени до идната година, споделиха и двамата източници на Reuters.

Турция, която се готви за избори в неделя, зависи мощно от вноса на сила и Русия е най-големият й снабдител.

Споразумението за заплащане на газ облекчава прочут напън върху задграничните запаси на Турция, които са изчерпани от неортодоксални стопански политики, предопределени да поддържат лирата, както и възходящите цени на силата след нахлуването на Русия в Украйна предходната година.

" Официално заплащане на стойност 600 милиона $ беше отсрочено за идната година. Увеличението на цените на силата оказа голямо въздействие върху това ", сподели един от източниците, осведомен с въпроса.

Източникът разяснява още, че Турция може да отсрочи спомагателни заплащания през идващите месеци според от курса на енергийните цени.

Руското и турското министерства на енергетиката, както и съответните им енергийни компании Gazprom и Botas, не са дали отговор на претенции за коментар по въпроса.

Турският министър на енергетиката Фатих Донмез сподели предходната седмица, че Турция и Москва са постигнали съглашение, което разрешава на Анкара да отсрочи заплащанията за сила до избрана сума, само че не даде детайлности.

Сметката за импорт на сила на Турция доближи рекордните близо 100 милиарда $ през 2022 година, а през годината до февруари тя е внесла 39% от своите общо 53,5 милиарда кубически метра (bcm) природен газ от Русия.

Споразумението акцентира връзките сред Русия и Турция, като близостта сред президентите Владимир Путин и Тайип Ердоган им разрешава да водят чести диалози по въпроси, вариращи от енергетиката до войните в Украйна и Сирия.

Турция се пробва да откри баланс във войната сред Русия и Украйна, като се опълчва на западните наказания против Москва, като в същото време доставя оръжие на Киев. Анкара също оказа помощ за сключването на договорка, която разреши възобновяването на украинските зърнени култури.

Анкара и Москва също си сътрудничиха по други районни спорове, основно с помощта на разбирателството сред техните водачи, помагайки им да реализират решения в Либия, Сирия и сред Армения и Азербайджан, макар че поддържат най-вече противоположни страни.

Съвсем неотдавна съветската държавна компания за нуклеарна сила Росатом построи атомна електроцентрала Аккую с мощ 4800 мегавата (MW) на стойност 20 милиарда $. По-рано Ердоган предложи по-нататъшно съдействие с Русия в секторите на защитата и енергетиката.

Разрастващите се връзки също провокираха угриженост на Запада, че Турция се отклонява от връзките си с НАТО. Анкара споделя, че остава вярна на НАТО, само че би трябвало да балансира връзките си.

Проучванията демонстрират, че турският Ердоган може да загуби изборите значително заради рецесията с разноските за живот и внезапното обезценяване на лирата, значително провокирано от програмата на неговото държавно управление за понижаване на лихвените проценти макар високата инфлация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР