Турция се бори с едно от най-големите предизвикателства след земетресението,

...
Турция се бори с едно от най-големите предизвикателства след земетресението,
Коментари Харесай

Градове от палатки и хотели – Турция опитва да подслони стотици хиляди без покрив

Турция се бори с едно от най-големите провокации след земетресението, което унищожи част от нейните дребни и огромни градове: по какъв начин да подслони стотици хиляди хора, останали бездомни измежду зима, споделя " Ройтерс ".

По стадионите и в разрушените градски центрове се издигат палъчни центрове, а средиземноморските и егейските морски курорти отвън зоната на земетресението, които употребяват зимните месеци, с цел да се приготвят за летен туризъм, отварят хотелски стаи за евакуираните.

Но с към 6500 срутени здания и още безчет развалени здания, стотици хиляди хора нямат безвредно жилище, в което да се върнат. Сирийският емигрант Бахджат Село, на 62 години, и фамилията му лагеруват покрай къщата си от блокове итонг и гофриран метал в Кахраманмараш. " Прекалено рисково е да сме вътре. Когато влизаме да вземем движимости, влизаме като крадци. " сподели той пред Ройтерс до рисково напуканата от труса къща. " Прекарахме четири години в лагер - и в този момент е още по-трудно. Толкова е мрачно ".

Турската организация за справяне с бедствия и изключителни обстановки сътвори контактни пунктове за бездомни хора, които желаят да бъдат евакуирани от зоната на земетресението. Тя пресмята, че повече от 28 хиляди души са били изведени до момента, като близо 5 хиляди са тръгнали по шосе и повече от 23 хиляди - със аероплан. В курортната зона на Егейско море Мармарис, притежателят на Cettia Beach отвори хотела за оживели от земетресение. " Хотелът ми е затворен през зимата и беше планувано да проработи през април, когато стартира летният сезон. Ремонтираме го, само че ще спрем и ще отворим идната седмица ", сподели Бюлент Бюлбюлоглу.

По хотелите в цяла Турция са разпределени към 10 хиляди стаи за оживели, оповестиха от Федерацията на турските хотелиери пред " Ройтерс ". Повечето от тези стаи са в курорти като Анталия, Алания, Мармарис, Фетие, Бодрум, както и Измир и Кападокия.

 Градове от палатки и хотели – Турция пробва да подслони стотици хиляди без покрив
© Reuters

" Хотелите в Анталия посрещнаха първите си посетители от зоната на бедствието до сряда сутринта ", сподели Улкай Атмака, началник на асоциацията на професионалните мениджъри на хотели.

" В цяла Турция 15 729 души са били настанени в държавни къщи за посетители, студентски общежития и хотели ", сподели през днешния ден външен министър Мевлют Чавушоглу на конференция в Анкара. " Само в Анталия 11 165 оживели от земетресението са настанени в хотели. "

Но защото хиляди хора към момента са затрупани под купчини отломки, доста оживели наподобява не желаят да изоставен района макар мразовитото време.

" Разпределихме стаи в нашите хотели, само че виждаме, че доста оживели не желаят да дойдат в този момент, тъй като към момента чакат фамилиите или приятелите им да бъдат избавени отдолу под руините ", сподели Хакан Саатчиоглу, координатор на Limak International Hotels&Resorts, който оперира четири хотела в Анталия. Друг проблем в земетръсния регион е канализацията

В Антакия, в централния квартал Хатай, е съвсем невероятно да се стигне до социална тоалетна. В палатков лагер покрай стадион Хатай отвън центъра на града и даже в полева болница покрай отчасти развалената изследователска болница Хатай нямаше налични публични или мобилни тоалетни към сряда вечерта.

Когато хората попитаха чиновниците за тоалетни, те дадоха отговор, че Координационният център за незабавни случаи е бил осведомен и оборудванията ще дойдат " скоро ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР