Турция са наши съседи, а това, че на Златния рог

...
Турция са наши съседи, а това, че на Златния рог
Коментари Харесай

Бойко Борисов в Истанбул: Много е трудно да се гради мир

Турция са наши съседи, а това, че на Златния рог в Истанбул има възобновен български храм „ Св. Стефан”, е прелестно доказателство за добросъседството, разбирателството и за мира. Това сподели министър председателят Бойко Борисов при идването си за откриването на реставрираната черква.

„ Mного е елементарно да се приказва и да се опълчва, доста е мъчно да се гради мир”, акцентира Борисов.

„ Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от епохи и за векове”, добави министър председателят.

„ България е значима страна, велика страна, само че не трябва да й се разпореждат такива големи отговорности”, сподели той на въпрос дали пътят на Турция към Европа минава през България и нейното съдействие.

„ Да, ние можем да посредничим, можем да настояваме, тъй като единствено мирът, единствено подобряването на връзките с Турция на Европа дава решение на доста въпроси. Забравихте Харманли, протестите на бежанците. Сега има нулев напън от година, това не се реализира елементарно и с приказки, и със заклеймяване”, означи той.

Да има такава черква на това място не е лесна работа, съобщи министър председателят.

Борисов особено благодари на реставраторката на храма Фикрие Булунмаз, която по думите му е направила всеки подробност с душа.

Много е слънчево на душата ми, както на душата на всички българи, които знаят каква стойност за нашата България има възобновяване на този храм, сподели от своя страна българският патриарх Неофит.

Да ни е цветущ обновеният храм на св. Стефан и да се издига българският дух в нашите връзки за положителното на нашите страни, църкви и народи”, добави той.

Патриархът също дефинира като чудесна реставрацията на храма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР