Турция предупреди Москва да избягва по-нататъшна ескалация на напрежението, след

...
Турция предупреди Москва да избягва по-нататъшна ескалация на напрежението, след
Коментари Харесай

Ердоган с първи думи след руското нападение над турски моряци: Не пипайте турски кораби!

Турция предизвести Москва да заобикаля по-нататъшна ескалация на напрежението, откакто съветските военноморски сили нападнаха турски товарен транспортен съд през уикенда, оповестиха от офиса на президента Реджеп Тайип Ердоган.

" След интервенцията на Кремъл нашите сътрудници в Руската федерация бяха съответно предизвестени да заобикалят сходни дейности, които водят до ескалация на напрежението в Черно море ", съобщи Ердоган в изказване съобщи нюз.бг и Българска телеграфна агенция.

Корабът Sukru Okan плаваше под флага на Палау и беше обстрелван от съветските военни в неделя. След това те се качиха на борда на плавателния съд за инспекция, а по-късно му разрешиха да продължи към украинското пристанище Измаил, през което се изнасят украински селскостопански артикули.

" Капитанът на сухотоварния транспортен съд не е дал отговор на настояването да спре за инспекция за транспорт на неразрешени артикули.

За да спре наложително кораба, съветският боен транспортен съд откри сигнален огън от автоматизирано стрелково оръжие ", заяви съветското министерство на защитата.

Руското министерство на защитата разгласява и фрагменти от кацането на хеликоптер на " Сукру Окан ". На тях се вижда по какъв начин мъже с автомати се спускат от хеликоптера на палубата на кораба, а екипажът е на колене. Руските военни задават въпроси на моряците и преглеждат документи, преди да пожелаят на екипажа щастливо корабоплаване.

Турското управление е подложено на критика, че не е коментирало случая. В четвъртък от офиса на Ердоган обявиха, че механически Палау би трябвало да реагира на случая.

" Дори и притежателят на " Sukru Okan " да е турчин, корабът не плава под турски байрак ", съобщи Анкара.

Палау е тихоокеански архипелаг, чийто байрак постоянно се употребява от корабни компании за свободен достъп до интернационалните пристанища, напомня Агенция Франс Прес.

Първият търговски транспортен съд, потеглил от украинско морско пристанище след изтеглянето на Русия от съглашението за експорт на зърно през Черно море, се намира в истанбулския проток Босфор, заяви турската частна телевизия НТВ.

Първи търговски транспортен съд, отплавал от Одеса след отдръпването на Русия от зърнената договорка, дебаркира в Босфора. Плаващият под хонконгски байрак " Джоузеф Шулте " е формиран напълно от украински екипаж.

Контейнеровозът е претрупан с над 2100 контейнера с 30 хиляди тона стока. Акостирал е в Одеса ден преди началото на войната - на 23 февруари предходната година, а в този момент беше първият, който мина по филантропичния кулоар в Черно море, който Украйна разгласи, че вкарва, с цел да освободи блокираните кораби.

Москва не е давала уверения, че ще зачита коридора и все още комерсиалните кораби, употребяващи украинските морски пристанища, минават на личен риск.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР