Турция поддържа специални и все по-задълбочени отношения с руския президент

...
Турция поддържа специални и все по-задълбочени отношения с руския президент
Коментари Харесай

Ердоган за Си Ен Ен: С Путин имаме специални отношения, няма да наложим санкции на Русия

Турция поддържа " специфични " и все по-задълбочени връзки с съветския президент Владимир Путин макар възходящия напън върху Анкара да помогне за усилване на западните наказания против Москва, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в извънредно изявление за Си Ен Ен преди втория тур на президентските избори идната седмица.


" Няма да наложим наказания на Русия, както направи Западът. Ние не сме обвързани със глобите на Запада ", сподели Ердоган пред Беки Андерсън от Си Ен Ен. " Ние сме мощна страна и имаме позитивни връзки с Русия ".

" Русия и Турция се нуждаят една от друга във всяка допустима област ", добави той.

Ердоган е очевидният любимец в турската президентска конкуренция, която се насочва към втори тур на 28 май. Той и главният му противник Кемал Кълъчдароглу се разминават по редица външнополитически въпроси, в това число дипломацията със Запада и Русия.

Кълъчдароглу даде обещание да поправи дългогодишната напрегната дипломация със Запада. Той също по този начин съобщи, че няма да се пробва да подражава на личностно обусловените връзки на Ердоган с Путин, а вместо това ще пренастрои връзките на Анкара с Москва по този начин, че да бъдат " държавно обусловени ".

Но в дните преди първия тур на президентската конкуренция на 14 май Кълъчдароглу изостри тона си по отношение на Кремъл, обвинявайки го в интервенция в изборите в Турция и заплашвайки да скапе връзките сред двете страни.

" Скъпи съветски другари, вие стоите зад монтажите, конспирациите, дълбокото подправено наличие и записите, които бяха разкрити в тази страна през вчерашния ден ", съобщи той в Twitter. " Ако желаете продължение на нашето другарство след 15 май, дръпнете ръцете си от турската страна ", сподели Кълъчдароглу.

За разлика от него Ердоган усъвършенства връзките си с Путин - и счита, че Западът би трябвало да последва образеца му. " Западът не ползва доста уравновесен метод ", сподели той пред Си Ен Ен. " Необходим е уравновесен метод към страна като Русия, който би бил доста по-удачен. "

Той упрекна своя противник, че се стреми да " откъсне " Турция от Русия.

Откакто Русия стартира нашествието си в Украйна през февруари 2022 година, турският мощен на деня се трансформира в основен фактор за подсилване на властта, възприемайки основен акт на балансиране сред двете страни, необятно прочут като " проукраински неутралитет ". Той оказа помощ за сключването на основно съглашение, известно като самодейността " Черноморски зърнен кулоар ", което отключи милиони тонове пшеница, попаднали в плен на съветската инвазия в Украйна, предотвратявайки международна гладна рецесия. В сряда съглашението беше удължено с още два месеца, един ден преди да изтече срокът му на деяние.

" Това стана допустимо с помощта на специфичните ни връзки с президента Путин ", сподели той пред Си Ен Ен, визирайки договорката за зърното.

Руско-турската търговия възлиза на 62 милиарда $ годишно. По-рано тази година Путин анулира заплащанията на Турция за природен газ към Русия в ход, за който се смяташе, че оказва помощ за усилване на възможностите на Ердоган на изборите.

Ердоган също по този начин оказа помощ да се обезпечи замяна на военнопленници сред Украйна и Русия, като също така одобри някои освободени украински военнопленници в Турция и даде на Киев оръжия. Но околните му връзки с Путин изнервят западните му съдружници.


В изявлението Ердоган се спря на друга основна точка в напрежението сред Турция и Запада: Присъединяването на Швеция към НАТО. Турция - втората по величина войска в НАТО - блокира участието на Стокхолм в алианса, обвинявайки го, че укрива бойци от неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК).

" Докато Швеция продължава да разрешава на разклоненията на терористичните групировки в Турция да се разхождат свободно по улиците на Стокхолм, ние не можем да гледаме благосклонно на участието на Швеция в НАТО ", съобщи Ердоган. " В момента не сме подготвени за Швеция ", добави той. " Защото една страна от НАТО би трябвало да има твърда позиция, когато става въпрос за битка с тероризма ".

Швеция отхвърля многократните претенции на Турция да екстрадира лица, които Анкара дефинира като терористи, с аргумента, че въпросът може да бъде решен единствено от шведските съдилища.

Ердоган също по този начин разкритикува президента на Съединени американски щати Джо Байдън за това, че в акцията си за Белия дом през 2020 година го е нарекъл " автократ ". " Дали един деспот в миналото би се присъединил във втори тур на изборите? ", зададе въпрос Ердоган.

Избори с високи залози

Ердоган насочи оптимистична нотка към продължаващата президентска конкуренция. " Това е нов опит за турската народна власт. Вярвам, че моят народ ще се яви на изборите идната неделя в поддръжка на една мощна народна власт ", сподели той.

На първия тур на изборите на 14 май той си обезпечи преднина от съвсем 5 пункта пред Кълъчдароглу. Управляващата от него Партия на справедливостта и развиването (ПСР) също завоюва удобно парламентарно болшинство.

Пред Си Ен Ен Ердоган съобщи, че чака мощното показване на партията му в парламентарната конкуренция да усили възможностите му на втория тур на президентските избори с аргумента, че гласоподавателите може да бъдат възпрени от вероятността да гласоподават за провесен парламент. " Стабилността и доверието са доста значими и хората, които търсят непоклатимост, ще създадат нужното на изборите ", сподели той.

Нито един от двамата претенденти не надвиши прага от 50%, нужен за продобиване на президентските избори на първия тур. Резултатът опонира на изследванията на публичното мнение, които предвиждаха лека преднина за Кълъчдароглу.

Шестте опозиционни групи образуваха невиждан обединен фронт, с цел да се опитат да изтръгнат властта от Ердоган, който се сблъсква и с трудности, свързани с нестабилната стопанска система и последствията от опустошителното земетресение на 6 февруари, при което починаха над 50 000 души. Опозицията дефинира изборите като финален отпор на турската народна власт, обвинявайки Ердоган, че по време на 20-годишното си ръководство е унищожил демократичните институции в страната, подкопал е властта на правосъдната система и е репресирал инакомислието. Критиците на президента упрекват и ексцентричната му икономическа политика, а точно отхвърли му да увеличи лихвените проценти, за неограничената инфлация и внезапното рухване на лирата.

В изявлението Ердоган отхвърля да е ограничавал свободите, като твърди, че " никой не е зад решетките поради концепциите си в Турция ". По данни на " Репортери без граници " в седмиците преди изборите в неделя са били задържани над 100 публицисти, юристи и локални политици.

Той също по този начин отбрани решението си да не подвига лихвените проценти и съобщи, че то към този момент е дало позитивни резултати. " Имам теза, че лихвените проценти и инфлацията са позитивно свързани. Колкото по-ниски са лихвените проценти, толкоз по-ниска ще е инфлацията ", съобщи Ердоган. " Виждаме резултати във връзка с стъпките, които предприехме. "


Очакваше се, че безредната първична реакция на държавното управление на мощното земетресение - за която формалните лица признаха и се извиниха - също ще е в поддръжка на опозицията. Но на 14 май Ердоган завоюва болшинството от гласовете в разрушения югоизток на Турция.

Близо 4-милионното сирийско бежанско население в Турция също е проблем, който ще се трансформира в огнище на напрежение на тези избори. Кълъчдароглу даде обещание да депортира сирийските бежанци. Третият в конкуренцията, Синан Оган, е ултранационалист, който съобщи, че ще поддържа претендента с по-строга политика във връзка с бежанците.

Това наподобява подтикна Кълъчдароглу да заеме по-твърда позиция във връзка с бежанците във видеоклиповете на акцията си. Но в това време Ердоган съобщи пред Си Ен Ен, че няма да се подчини на желанията на Оган.

" Аз не съм човек, който обича да договаря по подобен метод ", сподели той в отговор на спекулациите за това, че Оган се обрисува като определящ фактор на втория тур на изборите. " Хората ще бъдат тези, които ще дефинират резултата. "

Ердоган отхвърли апелите на опозицията за изцяло депортиране на бежанците и съобщи, че вместо това ще " насърчи " към един милион бежанци да се върнат в Сирия. Той съобщи, че Турция построява инфраструктура и домове в следените от нея елементи на разкъсваната от война страна, с цел да улесни репатрирането им.

" Турски неправителствени организации строят жилищни блокове в Северна Сирия, с цел да могат бежанците тук да се върнат в родината си. Този развой към този момент е почнал ", сподели той. " Насърчаваме един милион бежанци да се върнат в родината си ".

Предизборните акции към депортирането на сирийци в Турция идват като част от районен блян за изтласкване на разселените сирийци назад в обхванатата от рецесия страна. Йордания и Ливан, които също одобряват милиони сирийски бежанци, също приканиха за всеобщо репатриране.

Това се случва и като част от вълната на районна нормализация на връзките с режима на сирийския президент Башар Асад, макар многочислените обвинявания във военни закононарушения и закононарушения против човечеството, отправени към диктатора.

Ердоган, който поддържаше въоръжените ислямистки опозиционни групи в гражданската война в Сирия, съобщи, че също желае да обърне страницата, посредством главния покровител на Асад - Путин.

" Благодарение на другарството ми с президента Путин смятахме, че можем да отворим врата, по-специално в битката ни против тероризма в северната част на Сирия, която изисква тясно съдействие и взаимност ", сподели той, визирайки кюрдските бойци в североизточна Сирия. " Ако успеем да създадем това, споделих, че не виждам спънка, която да остане на пътя на нашето помиряване ", сподели той, като в същото време даде обещание да резервира наличието на Турция в Северна Сирия, макар че Асад слага авансово изискване за договаряния за евакуиране на Анкара от територията.

" Имаме повече от 900 км граници и от тези граници има непрекъсната терористична опасност за нашата страна ", сподели той. " Единствената причина, заради която имаме военно наличие на границата, е да се борим против тероризма ", приключи той. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР