Турция обяви, че преустановява всякаква търговия с Израел заради офанзивата

...
Турция обяви, че преустановява всякаква търговия с Израел заради офанзивата
Коментари Харесай

Турция прекратява търговията с Израел заради хуманитарната трагедия в Газа

Турция разгласи, че прекратява всякаква търговия с Израел поради офанзивата му в Ивицата Газа, базирайки се на „ влошаващата се филантропична покруса “ там, заяви „ BBC ”. Турското министерство на търговията посочи, че ограниченията ще бъдат в действие, до момента в който Израел не разреши „ непрестанен и задоволителен поток “ от помощ към Газа.

Миналата година цената на търговията сред двете страни възлизаше на съвсем 7 милиарда $. Израелският външен министър Израел Кац разяснява остро изказването на Турция, като упрекна турския президент Реджеп Тайип Ердоган , че работи като „ деспот “ и подценява ползите на турския народ и бизнес, игнорирайки интернационалните търговски съглашения. Той добави, че е инструктирал външното министерство да откри други възможности за търговията с Турция, като се концентрира върху локалното произвеждане и вноса от други страни.

В своето изказване Турция разясни, че прекъсването на търговията се отнася за „ всички артикули “ .

„ Турция ще ползва прецизно и уверено тези нови ограничения, до момента в който израелското държавно управление не разреши непрестанен и задоволителен поток от филантропична помощ към Газа, “, гласи част от изказването.

През 1949 година Турция беше първата страна с мюсюлманско болшинство, която призна и поддържа публично Израел, само че през последните десетилетия връзките им се утежниха . През 2010 година Турция приключи дипломатическите си връзки с Израел, откакто 10 пропалестински турски деятели починаха в конфликти с израелски командоси, които се качиха на борда на турски транспортен съд, опитващ се да пробие морската обсада на Израел в региона на Ивицата Газа. Отношенията се стабилизираха през 2016 година, само че две години по-късно сред двете страни избухна изострен спор, обвързван със гибелта на палестинци, породена от управляващите на Израел, по време на митингите на границата сред Газа и Израел. След смъртоносната офанзива на групировката „ Хамас “ против Израел, която беше осъществена на 7 октомври предходната година, Ердоган стартира да насочва все по-яростни рецензии към Израел . През януари той съобщи, че военната атака, която израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е подхванал в отговор на офанзивата на групировката, е „ не по-малко тежка от това, което е направил Хитлер “ . Тогава Нетаняху отговори:

„ Ердоган, който прави геноцид против кюрдите, който държи международен връх по мятане в пандиза на публицисти, които се опълчват на ръководството му, е последният човек, който може да ни проповядва морал. “

Към днешна дата Израел е подложен на от ден на ден рецензии поради изискванията за живот на хората в Ивицата Газа. В оценка, направена от Организация на обединените нации и други организации съобщи предишния месец, се показва че 1,1 млн. души са застрашени от последна форма на апетит, както и че гладът в северната част на Газа е неминуем и ще засегне популацията до края на месец май.

„ Сиела Норма “ е спечелила публичната поръчка за машинния избор на 9 юни

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР