Турция обвини забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) за вчерашния бомбен

...
Турция обвини забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) за вчерашния бомбен
Коментари Харесай

46 задържани в Истанбул, Турция вини ПКК за вчерашния атентат


Турция упрекна неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) за вчерашния бомбен атентат в Истанбул, при който бяха убити шестима души, а над 80 бяха ранени. Централният бул. " Истиклял ", където стана смъртоносното нахлуване, още веднъж беше отворен за пешеходци. Премахнати са пейките по улицата, която в този момент се патрулира от полиция, осведоми БНР.
Световните водачи осъдиха нападението и изрекоха съболезнования на Турция.
Полицията в Истанбул заяви, че е задържала 46 души по отношение на детонацията в центъра на града. Сред тях е сирийката Ахлам Албашир, за която се допуска, че е заложила бомбата.
При първичен разпит дамата е декларирала, че е била обучавана от кюрдски екстремисти в Сирия и е влезнала в Турция през региона Африн в северозападната част на Сирия.
Още през вчерашния ден турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу съобщи, че съгласно данните, виновна за офанзивата е терористичната организация ПКК, която води въоръжена битка против турското държавно управление от средата на 80-те години на предишния век и неведнъж е била упреквана за кървави набези на турска територия.
Кюрдската работническа партия е считана за терористична организация както от Анкара, по този начин и от западните ѝ съдружници, в това число Съединени американски щати и Европейски Съюз. Турция обаче няма да одобри съболезнованията на Съединени американски щати за жертвите на атентата. Това съобщи вътрешният министър Сойлу. Президентът Реджеп Ердоган постоянно упреква Вашингтон, че доставя оръжия на кюрдски бойци в Северна Сирия.
Бившият сътрудник на БНР в Истанбул Мариян Карагьозов, политолог в Института по балканистика в Българска академия на науките, разяснява, че има две аргументи да се счита, че този атентат не е дело на ислямистка формация:
" Специалисти означиха, че ислямистите надали биха употребявали жена, която носи прилепващ панталон, тъй като това е неразрешено съгласно тяхната идеология. Второто е, че причинителят търси път за бягство, а не става дума за гибелен атентат, което е запазената марка, характерният автограф на " Ислямска страна ". Тези два косвени белега дадоха съображение да надделее концепцията, че става въпрос за кюрдски бойци ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР