Турция може да затвори Босфора и Дарданелите за преминаване на

...
Турция може да затвори Босфора и Дарданелите за преминаване на
Коментари Харесай

Турция отговори на молбата на Украйна да затвори проливите за руски кораби

Турция може да затвори Босфора и Дарданелите за прекосяване на военни кораби, само че даже и в тази обстановка Русия ще има право да ги употребява, с цел да върне флота в базата, сподели турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

„ Украйна ни насочи публично искане [да затворим проливите за прекосяване на съветски военни кораби]. Разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо са извънредно ясни и точни. Досега Турция прилагаше Конвенцията от Монтрьо без съмнение. Във война, в която Турция не е една от страните, могат да се вземат ограничения против страните, участващи в нея. Турция може да ограничи прекосяването на военни кораби през проливите. Конвенцията от Монтрьо обаче планува също, че корабите на страните, участващи във войната, могат да се върнат в своите бази и това би трябвало да им бъде позволено “, съобщи ТАСС, базирайки се на вестник Hürriyet, думите на министъра.

Припомняме, че в четвъртък Украйна изиска от Турция да ограничи прекосяването на съветски военни кораби през турския Босфор и Дарданелите.

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР