Турция изживя един тежък август, през който лирата достигна историческо

...
Турция изживя един тежък август, през който лирата достигна историческо
Коментари Харесай

Турция, Аржентина и Индонезия: Държави от различни континенти с общ икономически проблем

Турция изживя един тежък август, през който лирата доближи историческо дъно по отношение на $ и изгуби 40% от цената си. Валутната рецесия в южната ни съседка " повлече " след себе си разрастващите се пазари по света от Южна Африка до Индонезия, а това от своя страна докара до забележителен отлив на задгранични вложения от тези страни.

Една от огромните жертви на резултата на доминото, тръгнал от Турция, е Аржентина. Току-що нормализиралата се от миналата рецесия южноамериканска страна попадна в нова такава, която принуди централната й банка да увеличи главните лихви до рекордните 60%.

Доказателство за тежката обстановка на Аржентина е сривът на песото, което поевтиня с 45 на 100 от началото на 2018 година и с още 24 на 100 единствено от началото на септември.

Но каква е повода тези обособени страни, намиращи се даже на разнообразни континенти, да " страдат " от едни и същи признаци, пита в собствен разбор Майкъл Ханли, който е член на УС на Световния стопански конгрес.

" Краткият отговор е несигурността във връзка с световната стопанска система, провокирана от икономическата политика на Съединени американски щати ", показва той.

Експертът изяснява, че преди всичко американската стопанска система сега пораства доста бързо, а локалният фондов пазар доближава рекордни върхове вследствие на редица промени в данъчното законодателство и други решения на Вашингтон.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Щатите регистрира растеж над 4%, което е много бързо движение на напредък за стопанска система номер 1 в света. Успоредно с това Федералният запас стартира последователно да покачва главните лихви в страната за първи път от десетилетие насам.

" Засилването на американските пазари в композиция с по-високите лихви притеглят вложителите, които преди този момент насочваха парите си към по-бързо растящите разрастващи се пазари. Този поток на вложения към Съединени американски щати от своя страна покачва цената на щатския $, което прави страната още по-атрактивна дестинация за инвестиции ", показва още Ханли.

По неговата оценка несигурността към световната търговия на фона на готвените нови мита върху китайския импорт за 200 милиарда $ в допълнение покачва интереса към Щатите за сметка на по-малките пазари.

От друга страна икономическата обстановка в разрастващи се страни се разграничава, само че те се сблъскват с един и същи проблем - загубата на доверието на вложителите, отливът на капитал и поевтиняването на валутите им. Причините за валутните рецесии в Аржентина, Турция, Южна Африка и Индонезия са разнородни, само че имат нещо общо - високият държавен недостиг.

" Големите провокации са за страните с най-високи равнища на задължения. Задълженията на всички разрастващи се пазари са нарастнали от 21 трилиона $ през 2007 година до 63 трилиона $ през 2017 година или над 200% от общия и Брутният вътрешен продукт ", твърди Хенли.

" Според анализатора Хатяджит Дас измежду страните с дълг сред 20 и 50% от Брутният вътрешен продукт са Китай, Индия, Индонезия, Малайзия, Южна Африка, Мексико, Чили, Бразилия и някои страни от Източна Европа. Големият въпрос е дали те ще могат да изплатят тези отговорности и точно това е, от което се интересуват вложителите ", приключва той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР