Турция има за цел да засели един милион сирийски бежанци

...
Турция има за цел да засели един милион сирийски бежанци
Коментари Харесай

Ердоган смята да засели 1 млн. бежанци в Североизточна Сирия

Турция има за цел да засели един милион сирийски бежанци в региона в Североизточна Сирия, в който извърши военна атака през октомври, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от Ройтерс.

Президентът, който нощес приказва пред турската държавна телевизия ТРТ, уточни, че Анкара сама ще финансира заселването на региона, в случай че съдружниците й не й дават поддръжка.

Имаме за цел да настаним един милион души сред Тал Абияд и Рас ал Айн, това е нашият проект, уточни Ердоган.

Турция бе споделила, че ще може да настани до 2 милиона бежанци в зона за сигурност с дължина 444 километра, която има за цел да образува в Североизточна Сирия.

На 9 октомври Турция предприе интервенцията "Извор на мира " в Северна Сирия, ориентирана против бойците от Силите за отбрана на народа (СЗН), които съгласно Анкара са свързани с поставената отвън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). Анкара прекрати военната интервенция, откакто подписа две обособени съглашения с Вашингтон и с Москва, предвиждащи евакуиране на СЗН от техните позиции в региона наоколо до турската граница.

Русия и Турция няма да уголемяват зоната за сигурност в Североизточна Сирия, контрактувана с меморандума от Сочи. Това съобщи в това време пред публицисти специфичният представител на съветския президент за Сирия Александър Лаврентиев, съобщи ТАСС.

"Не, съгласно меморандума, който бе подписан от нашите президенти (Владимир) Путин и (Реджеп Тайип) Ердоган, зоната за сигурност е съответна зона. Трябва да я запазим във типа, в който е в този момент. Това е единственият излаз. Разширяването няма да докара до нищо положително ", сподели дипломатът.

Според Лаврентиев в този момент обстановката в зоната за сигурност е повече или по-малко постоянна. "Разбира се, има някои провокации от разнообразни страни. Но като цяло считам, че успяхме да стабилизираме ситуацията там. Смятам, че това е доста добър знак ", добави той.

Делегациите на Русия и Турция водят в казахстанската столица Нур Султан двустранни съвещания в границите на срещата на високо ниво за Сирия в така наречен формат от Астана (Русия, Иран и Турция).

Делегацията на Русия се управлява от Лаврентиев и заместник-външния министър Сергей Вершинин, а турската - от заместник-външният министър Седат Онал. Преговорите протичат при закрити врата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР