Турция е започнала да подава първия газ от находището в

...
Турция е започнала да подава първия газ от находището в
Коментари Харесай

Турция вече добива газ от Черно море

Турция е почнала да подава първия газ от находището в Черно море по тръбопровода под морето. Достигането му до сушата се чака да отнеме към 30 часа, заяви министърът на енергетиката на страната Фатих Дьонмез пред турската частна телевизия НТВ, представена от Българска телеграфна агенция.

Министърът уточни още, че в четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще заяви положителни вести по отношение на цените на природния газ.

Запитан за настоящата обстановка във връзка с газа в Черно море, министър Дьонмез съобщи, че в четвъртък ще бъде открита първата фаза на плана.

" От нощес отворихме клапаните на кладенците там и започнахме да изпомпваме газ към основния газопровод под морето. За 30 часа той ще доближи сушата. В четвъртък ще го изведем по суша ", изясни той.

Дьонмез уточни, че на първия стадий ще бъдат експлоатирани 10 кладенеца, а след три години броят им ще нарасне на 40. Ще увеличим добива от 10 млн. куб. м до 40 млн. куб. м, а на третия стадий той ще нарасне до 60 милиона куб. м, добави министърът.

" След като (газът от Черно море) се влее в газоразпределителната мрежа, жителите ще усетят действително изгодата в бита си ", сподели той.

По думите на министъра в Черно море има огромен капацитет във връзка с изследванията за газ.

" Проучваме всяка една област на Черно море от запад на изток. Обнадеждени сме. Откритието в Западното Черноморие демонстрира, че капацитетът е висок. Потенциалът на Черно море е висок, ние виждаме това ", сподели той.

По отношение на дейностите по добива на петрол Дьонмез съобщи, че през тази година, когато се навършват 100 години от основаването на Турция, ще бъде осъществен дневен рандеман от 100 хиляди барела. 

Министърът засегна и въпроса за първата турска АЕЦ " Аккую ", която Росатом строи в средиземноморския окръг Мерсин, като сподели, че на 27 април в централата ще дойде първото нуклеарно гориво. Целта е първият енергоблок да бъде пуснат в употреба през 2024 година, уточни той.

По данни на управляващите запасите от газ в черноморския шелф са към 540 милиарда куб. м. Най-голямо е находището край Сакария (над 400 милиарда куб. м). Първоначално се възнамерява от това находище да се добиват към 10 млн. куб. м газ дневно, или 3,4 до 4 милиарда куб. м годишно.

До 2028 година дневният рандеман би трябвало да доближи 40 млн. куб. м (15 милиарда куб. м годишно).
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР