Турция е уведомила НАТО, че няма да ратифицира молбата на

...
Турция е уведомила НАТО, че няма да ратифицира молбата на
Коментари Харесай

Reuters: Турция ще забави одобрението си за кандидатурата на Швеция за НАТО

Турция е уведомила НАТО, че няма да ратифицира молбата на Швеция за присъединение към блока до срещата на външните министри на алианса, която ще се организира на 28-29 ноември, оповестява Reuters, като се базира на свои източници. Миналата седмица комисията по външни работи на турския парламент отсрочи гласуването на молбата на Швеция за участие в НАТО, с цел да продължат договарянията по тази тематика, написа организацията. 

Според агенцията представителите на обособените страни-членки на НАТО са очаквали церемонията по приемането на Швеция в блока да се състои в границите на срещата на външните министри в Брюксел. Както Bloomberg писа през октомври, базирайки се на представител на шведското държавно управление, датите 28-29 ноември бяха упоменати от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в писмо до членовете на блока като най-късните за присъединение на Швеция към него. Комисията по външни работи на турския парламент евентуално ще възобнови полемиките за одобрение на кандидатурата точно на 28 или 29 ноември, което към този момент ще е късно за срещата, споделя един от източниците на Reuters.

За да приключи ратификацията, законопроектът би трябвало първо да бъде утвърден от комисията по външни работи на Турция и по-късно да бъде подложен на парламентарно гласоподаване, което може да се организира дни или седмици по-късно. След това законът би трябвало да бъде подписан от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР