Турция е поредната държава, която предприема мерки в подкрепа на

...
Турция е поредната държава, която предприема мерки в подкрепа на
Коментари Харесай

Турция променя правилата на жилищния пазар в страната

Турция е следващата страна, която подхваща ограничения в поддръжка на хората, които в този момент излизат на жилищния пазар и им следва покупка на първи дом. Правителството на южната ни съседка готви промени, с които купувачите на жилищеда получат заем с по-ниска рента, а задачата е да се овладеят растящите цени в бранша.

В отчет по тематиката, се споделя, че лихвеният % за младите купувачи ще е 1.2%, а продължителността на заема ще е от 120 месеца, написа Daily Sabah.

Нисколихвената кредитна поддръжка се чака да бъде предоставена посредством обществени банки и ще влезе в действие през октомври.

Планираният лихвен % от 1.2% и период на падеж от 120 месеца за новите купувачи на жилище, се чака да понижат лихвената тежест със 70% спрямо актуалната обстановка.

В момента банките ползват междинна месечна рента от 3.23% за жилищните заеми.

Според формалната статистика предишния месец в Турция са били продадени 122 000 жилища. Това е спад от 1.1% спрямо август 2022 година Най-много имотни покупко-продажби се подписват в най-гъсто популации град в страната – Истанбул. Там са се продали 17 408 жилища, което съставлява 14.3% от всички продадени жилища в страната.

Анкара се класира на второ място с 11 007 продажби, следвана от западната провинция Измир с 6 504.

Домакинствата гледат на недвижимите парцели като на атрактивен капиталов инструмент, с цел да се предпазят от упоритата инфлация, която спадна до 38.21% през юни, преди да се увеличи още веднъж през юли и август заради няколко налога и спада на турската лира.

Данните демонстрират също, че чужденци са закупили към 3058 жилища в Турция предишния месец, което е спад от 42% по отношение на година по-рано.

Междувременно показателят на цените на жилищните парцели (RPPI), измерващ измененията в цените на жилищата, се е нараснал с 94.7% през юли в съпоставяне със същия интервал на миналата година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР