Турция е отложила плащане към Русия на сметка за газ

...
Турция е отложила плащане към Русия на сметка за газ
Коментари Харесай

Турция отлага енергийно плащане за 600 милиона долара към Русия

Турция е отсрочила заплащане към Русия на сметка за газ в размер на 600 милиона $ до 2024 година, съобщи Ройтерс, базирайки се на свои източници, написа Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че това е първото такова отсрочване в границите на съглашение, оповестено предходната седмица, което е сигнал за задълбочаващите се връзки сред Анкара и Москва.

Съгласно съглашението турски енергийни заплащания към Русия до 4 милиарда $ може да бъдат отлагани до идната година, показаха за Ройтерс цитираните източници.

Турция, която се приготвя за избори в неделя, зависи мощно от вноса на сила и Русия е най-големият й снабдител, отбелязва организацията.

Споразумението за заплащането на газа понижава натиска върху валутните запаси на Турция, които са в развой на привършване поради нетрадиционната икономическа политика, целяща да поддържа турската лира, както и растящите цени на силата след съветската инвазия в Украйна предходната година.

„ Плащане на стойност 600 милиона $ е отсрочено публично за идната година. Увеличението на цените на силата оказа голям резултат върху това “, съобщи един от източниците, който е осведомен с тематиката. Източникът сподели, че Турция може да отсрочи и други такива заплащания през идващите месеци според от курса на цената на силата.

Министерствата на енергетиката на Русия и Турция и енергийните компании на двете страни – Газпром и Боташ, не дадоха отговор на молба да разясняват този въпрос.

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез съобщи предходната седмица, че Турция и Москва са договорили договорка, позволяваща на Анкара да отсрочва енергийни заплащания до избрана стойност, само че не даде повече детайлности.

Проучванията демонстрират, че президентът Реджеп Тайип Ердоган може да загуби изборите в неделя най-много поради рецесията с високите разноски за живот и обезценяването на лирата, породени главно от програмата на неговото държавно управление за понижаване на лихвените проценти макар инфлацията.

Сметката за енергийния импорт на Турция доближи рекордна стойност от близо 100 милиарда $ предходната година, като през 12-те месеца до февруари страната е внесла 39 % от общо 53,5 милиарда кубически метра природен газ от Русия.

Етикети: енергийно плащанеРусияТурция
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР