Tурция е готова да стане страна гарант за уреждането на

...
Tурция е готова да стане страна гарант за уреждането на
Коментари Харесай

Ердоган: Tурция е готова да стане страна гарант за уреждането на кризата в Газа

Tурция е подготвена да стане страна поръчител за уреждането на рецесията в Газа. Това сподели през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред публицисти в самолета на връщане от казахстанската столица Астана, предават турските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Ердоган бе в Казахстан за присъединяване в срещата на върха на Организацията на тюркските страни (ОТД).

Турция е подготвена да поеме ролята на страна поръчител за разрешаване на рецесията в Газа. Още първоначално декларирахме, че сме подготвени да поемем тази отговорност. Какво може да бъде по-естествено от това Турция да бъде страна поръчител в Газа, уточни Ердоган.

Той съобщи още, че желае в Турция да се организира конференция за обстановката в Близкия изток с присъединяване на всички заинтригувани страни за реализиране на мир.

Нашата съществена цел е да установим финален мир по израелско-палестинския въпрос. Предприемаме начинания и създаваме формули за тази цел и ще продължим да го вършим. Решени сме да създадем всичко допустимо, с цел да сложим завършек на кръвопролитията и да установим мир. Нашата цел е да реализираме дълготраен и резистентен мир, който да донесе облекчение на нашия район. Призоваваме за това и желаеме да съберем всички заинтригувани страни на конференция, сподели Ердоган.

Той сподели още, че Газа би трябвало да бъде част от самостоятелна палестинска страна след приключването на войната сред Израел и групировката " Хамас ". Ердоган посочи, че Анкара няма да поддържа модели, които " последователно заличават палестинците от историята ".

Турският водач уточни, че ръководителят на националната разследваща работа (МИТ) Ибрахим Калън е в контакт с израелските и палестинските управляващи, както и с Хамас, осведоми Хабертюрк.

Ердоган сподели, че към този момент не приема израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за собствен „ събеседник “, само че добави, че Анкара няма да прекъсне връзките си с Израел, показва СиЕнЕн-Тюрк.

Турският държавен глава заяви, че в края на ноември неговият ирански сътрудник Ебрахим Раиси ще посети Турция, където ще разиска спора в Газа.

Ердоган съобщи още, че към този момент няма да има никакво доверие в международната система, в случай че Израел не бъде спрян и не му бъде потърсена отговорност „ за осъществяваните от него военни закононарушения и нарушавания на човешките права “.

Той също посочи, че Организацията за ислямско съдействие (ОИС) ще упорства за преустановяване на огъня на срещата си на върха в  саудитската столица Рияд този месец.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР