Турция е една от съседните страни и един от големите

...
Турция е една от съседните страни и един от големите
Коментари Харесай

Турските политици с визия за 100 години напред

Турция е една от прилежащите страни и един от огромните геополитически играчи, с които България би трябвало да има освен близки, само че и стратегически взаимоотношения. Учудващо е по какъв начин даже десетина дни преди изборите в югоизточната ни съседка общественото пространство, в това число медии и избрани политически среди, се отнася аматьорски и употребява наложените извън клишета за политическия живот, за предизборната акция и задачите на политическия хайлайф в Анкара, съобщи специфичният делегат на Агенция БГНЕС от Турция.

Екипът ни обиколи няколко града, измежду които и мегаполиса Истанбул. Присъстващият, на който и да е от митингите на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР)на президента Реджеп Тайип Ердоган, или на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) на Кемал Кълъчдароглу има възприятието, че участва по-скоро на национални събития и доста по-малко на партийни.

По време на митингите площадите наподобяват на морета от турски флагове, а говорещите насочат главно послания за бъдещето на Турция за десетилетия напред. Както на всички места по света, по този начин и тук кошницата с обещанията е голяма. Президентът Ердоган даде обещание безвъзмезден природен газ за всички семейства в продължение на една година, а неговият главен конкурент Кълъчдароглу събра цялата си стратегия в една дума „ Обещавам ви “.

 Предизборен афиш на водача на НРП Кемал Кълъчдароглу

Не липсват и личностни нападки, не липсват и рецензии за метода, по който се ръководи страната, в това число и доста жестоки. Разрушителните трусове от месец февруари дадоха своите отблясъци върху акцията и накара претендентите да бъдат по-скромни в своите предизборни прояви.

В диалозите на екипа на БГНЕС с турските жители първо и най-важно място заема казусът с инфлацията, намаляването на покупателната дарба, което се отразява върху заплащането на техния труд. В същото време единствено един омаян външнополитически наблюдаващ може да пренебрегне всеобщото негативно отношение против грубата интервенция на непознати дипломати по време на предизборната акция в Турция.

 Ердоган - точният човек в точното време

Публичното пространство и изключително уличната предизборна акция е по-скоро в превес на опозицията – доста повече плакати, билбордове, партийни събития. В печатните издания и телевизионните репортажи има превес на Ердоган и това се дължи на събитията, които показват неговите триумфи.

Той залага повече на грандиозните планове, които е осъществил по време на ръководството си. Ердоган непрестанно акцентира достиженията си в нуклеарната енергетика с АЕЦ „ Аккую “, първия турски електрически автомобил TOGG, безпилотния самолетоносач TCG Anadolu, несъмнено самолета „ Хюркуш “, както и доставката на природен газ от Черно море към материка. За него софтуерните триумфи са свързани с новия им спътник Imece. Значителни триумфи бяха маркирани и в инфраструктурата с построяването на автомагистрали, тунела под Босфора, най-дългия провесен мост в света при Чанаккале. Авиокомпанията Turkish airlines се наложи като световен състезател и разпознаваема марка, знак на меката мощ на Анкара.

Според Ердоган плановете в инфраструктурата, защитата, енергетиката и технологиите ще усилят патриотичния електорат в негова изгода. Основният му девиз е „ точният човек в точното време “.

 TOGG е една от гордостите на Ердоган

Кълъчдраоглу не може да се похвали с огромни триумфи на неговите кметове, които ръководят основните градове в страната. Той се затруднява и в обясненията си, че получава поддръжката от страна на гюленисти и прокюрдски обединения.

И двата лагера – на Ердоган и на Кълъчдароглу - настояват, че водят в предизборната акция. Малко евентуално е някой да завоюва на първи тур. Спадът в поддръжката за Кълъчдароглу се дължи значително на присъединяване в президентската конкуренция от страна на Мухарем Индже, водач на Партията Родина. В момента обединената съпротива го упреква, че основава разкол в интерес на Ердоган.

Интересното е, че в Турция президент постоянно се е избирал на първи тур. Предстоящият избор естествено е мъчно тестване освен за участниците, само че и за социолозите. Разбира се значително вторият тур ще зависи от държанието на самия Индже, както и на претендента на националистите Синан Оган. Много ще зависи от това за кого ще призоват да се гласоподава на втория тур.

 Предизборните манифестации в Турция са толкоз многолюдни, че припомнят море

Независимо от резултата на 14 май и на съвсем сигурния втори тур България и изключително българските политици би трябвало да знаят три неща:

1. Че против себе си имат страна, която е геополитически състезател освен в района, само че и в света. И може би единствената, която има откровено положително отношение към нас.

2. В Анкара политиците разсъждават и възнамеряват бъдещето на Турция за идващите 100 години. Ненапразно дебатът се води към „ Турския век “ в годината, когато се отбелязва 100 години от основаването на светската Турска Република от Кемал Ататюрк.

3. София би трябвало да се води от личните си ползи във връзка с Турция, а не от клишетата, които се постановат от други геополитически играчи. Много постоянно те не се свенят да употребяват и двойни стандарти, когато става въпрос за управляващите в Анкара. Интересен е въпросът, който всеки един наблюдаващ би трябвало да си зададе. Защо огромните международни играчи не са толкоз сериозни към неведнъж по-авторитарните, доста по-антидемократичните ръководства на Еди Рама в Тирана, или на Александър Вучич в Белград колкото към Ердоган.

Пренебрегването на ролята, която Анкара през днешния ден играе в Украйна, в басейна на Черно и Средиземно море, Сирия и Либия, някогашните руски републики в Кавказ и Средна Азия, ще бъде демонстрация на цялостно политическо аматьорство и клатушкане в наложения у нас от непознат геополитически състезател фолклор по отношение на Турция. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР