Турция днес гласува за президент и за членове на 600-местния

...
Турция днес гласува за президент и за членове на 600-местния
Коментари Харесай

Президент и парламент избират в Турция днес

Турция през днешния ден гласоподава за президент и за членове на 600-местния парламент. Основни противници за поста държавен глава са актуалният президент Реджеп Тайип Ердоган и претендентът на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

" Тези избори са тест за новия модел на ръководство на 85-милионна Турция, за президентската република, означи в изявление за БНР социологът проф. Исхак Торун и разказа настройките на гласоподавателите:

На първо място в дневния ред на Турция е стопанската система, финансовата рецесия. Турция навлезе в една инфлационна серпантина. Въпреки огромните стопански стъпки, подхванати от Партията на справедливостта и развиването (на Ердоган – б.р.), вследствие на икономическите политики се образува една инфлационна среда. Това съществено повлия на разпределението на приходите. Породи отмалялост и обезсърчение у хората ".

Кандидатът за президент на би трябвало да получи повече от половината гласове, с цел да завоюва на първия тур. Ако не успее, вторият ще е на 28 май. Победителят ще бъде президент за период от пет години. Освен двамата съществени претенденти Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу има и трети кандидат - Синан Оган. Четвъртият - Мухарем Индже се отдръпна. Гласовете му в днешния избор обаче ще бъдат считани за годни, реши Висшата изборна комисия.

69-годишният Ердоган, който ръководи от 20 години, съобщи, че ще одобри резултатите от вота и ще се отдръпна, в случай че загуби. Беше безапелационен, че ще направи това, което изисква демокрацията, само че и изрази убеденост, че ще бъде избран отново за още един мандат, както и че ще си обезпечи парламентарно болшинство, предава БНР.

" Моят народ няма да ви съобщи тази страна ", зарече се Ердоган.

Той подлага на критика остро изказванията на основния си противник, че ще наложи наказания на Русия и подсети че Москва е значим стопански сътрудник.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР