Турското правителство ще стартира нова програма за подкрепа на фермерите,

...
Турското правителство ще стартира нова програма за подкрепа на фермерите,
Коментари Харесай

Турция, Ирландия и Германия дават ВЕИ субсидии за фермери

Турското държавно управление ще започва нова стратегия за поддръжка на фермерите, които желаят да конфигурират слънчеви централи. Според източници на консервативния турски ежедневник " Йени Шефак ", прочут със своята твърда поддръжка за президента Реджеп Ердоган, държавното управление ще дава финансова дотация на фермери за създаване на фотоволтаични системи. Подкрепата ще е в размер на 40% от цената на плановете, като останалата част от инвестицията ще бъде под формата на субсидиран дълготраен заем.

Дребните фермери ще получат достъп до преместваеми слънчеви панели за производството на електрическа енергия, която да служи за изпомпване на вода. Според изказване на Ердоган идната стратегия е предопределена да усили скоростно използването на слънчева сила за напояване. Общините и индустриални производители ще могат да изградят по-големи слънчеви паркове за генериране на сила за лична консумация. Обявената през 2018 г граница от 10 кВт за освобождение от заплащане на налози за семействата, продаващи непотребната мощ към мрежата при чисто премерване, ще бъде вдигната на 25 кВт, удостовери турският президент.

На този декор Bloomberg заяви, че регулаторния енергиен орган на Турция възнамерява да внедри комплициран механизъм за пресмятане на тавани на цените като част от напъните на държавното управление да смекчи тежестта от покачващата се инфлация. Медиата осведоми, че мярката ще включва дотации за електроцентрали, които употребяват вносни въглища и природен газ, добавяйки че " други, най-вече слънчеви и вятърни паркове, продават своята сила на националната мрежа на ниски цени. "

Други страни в Европа като Германия и Ирландия също възнамеряват подкрепяне на земеделци за внедряване на стабилно енергийни източници.
Реклама В поддръжка на земеделието?
Финансова мярка за енергийна самостоятелност има и цел да подкрепи като цяло земеделския бранш в страната. Според данни представени в публикация от BalkanInsights от феврурари 2021, от TurkStat, национална статистическа организация, през последното десетилетие се следи фрапантно понижение на фермерите в страната. През 2010 г заетите фермери са почти 1.1 млн. на брой, до момента в който това число е с съвсем 53% по-ниско през 2020 г - 568,000. За интервала от 2002 - 2020 г се следи и стесняване на обработваемата селсктостопанска земя с 18%.

Една от главните аргументи за това са повишаващите се разноски в бранша, които единствено за последните 5 години са се удвоили. В същото време дотациите за бранша остават ниски.

Според опозицията в страната - Републиканската национална партия, по времето на ръководството на Ердоган вносът на селскостопански артикули е на стойност от 110 милиарда $, а износът е на стойност от 80 милиарда $, оставяйки недостиг от 30 милиарда $. За същия интервал те означават и повишаване на дълга на фермерите от 72 пъти - от 2.5 милиарда лири до 180 милиарда лири.

Според информация от AgFlow през миналата година Турция е засилила вноса на ечемик и пшеница поради продължителната суша през годината. Това нарастване на вноса крие единствено опасности за страната заради фактът, са Русия и Украйна.
Реклама ВЕИ дотации и за ферми в Германия
Германия също възнамерява ВЕИ дотации за фермери. През февруари министрите на Германия по земеделието, климата и околната среда се сплотиха към концепцията тресавищните зони, които са основни за климата, да бъдат обвързани със селскостопански планове за фотоволтаична сила.

" Трите ни министерства се сплотиха към концепцията да осигурим оптимистичен продан сред условията на селското стопанство и енергийното произвеждане, както и отбраната на природата, " разяснява Джем Оздемир, министър по земеделието на Германия, представен от Evroactiv.

В отчета показан от тях излиза наяве, че по този начин наречените Agri-PVs ще са композиция от селсктостопанска инфраструктура и слънчеви фотоволтаични съоръжения и ще бъдат промотирани посредством Закона за възобновимите енергийни източници, прочут като EEG. По този метод те се надяват това да разреши земята да бъде употребена за селскостопански и енергийни действия.

Финансови дотации за тези планове ще бъдат два обособени източника - EEG, както и ще бъде допустимо фермерите да се възползват от Общата Селскостопанска Политика (CAP) на Европейски Съюз.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Свят 3 Политика 1 Отбрана 2 Политика 3 Икономика 1 Отбрана 2 Свят 3 Икономика Реклама Ирландия ще дава поддръжка за покривни съоръжения
Подобни ограничения се възнамеряват и в Иралндия. В началото на февруари 2022 г пък министърът на земеделието на Ирландия Чарли МакКоналог съобщи, че ще има дотация за 60% от цената на покривна слънчева технология за ирландските фермери. Това бе доказано и от ръководителя на Ирландската Фермерска Асоциация (ИФА), Пол О`Брийн, като добави, че тази дотация ще бъде посредством Инициативата за Целева Селскостопанска Модернизация (TAMS) и ще е налична за всички фермери. " Покривните слънчеви панели на фермерски здания имат забележителен капацитет за намаляването на излъчванията. Спомагат Ирландия да доближи своите възобновими цели и също по този начин вършат бранша доста по-устойчив против повишаващите се цени на тока ", разяснява О`Брийн.

Според прецедателя на ИФА потвърждаването на дотацията ще направи слънчевите съоръжения по-достъпни и ще спомогне превъзмогването на високите първоначални разноски, само че той счита че не би трябвало да се стопира до тук и сумите да не се лимитират от тавана заложен в TAMS от 80 хиляди евро. Като причина за това О`Брийн дава проучване направно за ИФА, съгласно което финансова дотация от 60% е наложителна, с цел да могат покривните съоръжения за фермери - без значение от бранш, размер и география- да станат вероятни. Той дефинира и други стъпки за стимулиране на фотоволтаичните панели при фермерите, а точно смяна в рестриктивните мерки заложени в TAMS.

Според самодейността създаденото електричество от слънчевите панели на фермите може да бъде само употребявано за покриване потребностите на индустриалната активност, а с разширението те ще могат да бъдат употребявани и за битовите потребности на фермерите и за пласиране на сила на мрежата. Това би направило тяхното създаване по-привлекателно за ирландците.
Планът на Европейска комисия в отбрана на земеделието
Наското Европейската комисия разгласи краткосрочни и средносрочни. Това деяние е подбудено като реакция на покачващите се цени на храните и индустриални разноски като сила и торове. Както и като разследване от съветската инвазия на Украйна и подчертаната потребност от по-устойчив и възобновим бранш, който да е в крайник със
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Според Европейска комисия достъпът до храна в Европа не е заплашен сега, защото в по-голямата си част континентът е самодостатъчен. Въпреки това има обособени елементи от бранша, които са най-вече вносни - фуражни протеини. Тази взаимозависимост, както и високите цени за торове и сила от изкопаеми горива, провокират компликации за фермерите и повишаване на цените за храна.

За да се бори дейно с тези проблеми Европейска комисия основава. Чрез него европейски национални администрации и частници, които са част от веригата за доставки, ще създадат в детайли картографиране на рисковете и уязвимостите във веригата за доставка на храни в Европейски Съюз, а по-късно ще създадат рекомендации и оферти за подобаващи ограничения за смекчаването им.
За поддръжка на европейските фермери, Европейска комисия предлага 7 отдени точки: разпределение на 500 млн. евро в национални средства за директна поддръжка на земеделските производители, които са най-засегнати от по-високите разноски за първични материали и затварянето на експортните пазари (страните от Европейски Съюз могат да добавят тази поддръжка до 200% с национални средства); позволяване на европейски страни да изплащат нараснали равнища на Общата Селскостопанска Политика (CAP) в задатък, с цел да се оправят с финансовите усложнения на фермерите; пробутване на ограничения за предотвратяване за свиневъдство заради извънредно сложната обстановка, в която се намира; позволяване на характерни гъвкавости в условията за импорт на фураж, с цел да се понижи напрежението върху пазара; даване на изключителна и краткотрайна дерогация, с цел да се разреши производството на култури върху земя, оставена под угар в границите на Европейски Съюз, като в същото време се резервират цялостните заплащания за екологизиране за земеделските производители; потребление на новоучредената EFSCM за картографиране на рисковете и уязвимостта във веригата на доставки в Европейски Съюз, последвано от рекомендации и уместни смекчаващи ограничения. предлагането на нова, независима Временна спешна рамка, която би предпазила фермерите, производителите на тор и риболовния бранш. Свързани публикации Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Земеделие
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР