Турското правителство обяви увеличение с до 80 процента на енергийните

...
Турското правителство обяви увеличение с до 80 процента на енергийните
Коментари Харесай

Увеличиха с 80 на сто енергийните субсидии в бюджета на Турц...

Турското държавно управление разгласи нарастване с до 80 % на енергийните дотации като част от проектобюджета за 2023 година в ход, който ще разреши на Анкара да поддържа ниски цени, с цел да отбрани своите жители от икономическата рецесия преди парламентарните и президентските избори, планувани за идната година.

Осемдесет % от природния газ и 50 % от електрическата енергия, употребена от семействата, ще бъдат субсидирани от държавното управление, разгласи Блумбърг ХT, като цитира думите на вицепрезидента Фуат Октай в понеделник. Той разгласи, че енергийните дотации ще възлязат общо на 600 милиарда лири (32 милиарда долара) в бюджета за идната година.

Турция се готви за значими избори, планувани за юни идната година, на фона на рецесия в стопанска система, растяща инфлация, която доближи 24-годишен връх, и възходящите в международен мащаб енергийни разноски.

Енергийните дотации тази година възлизат на общо 300 милиарда лири. Бюджетът за 2023 година, планува тяхното удвояване.

Миналия месец президентът Ердоган разгласи, че страната му няма да има проблемите с които ще се сблъска Европа тази зима. Той засяга енергийната рецесия след прекъсването на доставките от природен газ от Москва, поради глобите, наложени на Русия, след нахлуването ѝ в Украйна.

Проектобюджетът на Турция също по този начин планува разноските за „ сигурност на енергийните доставки, успеваемост и енергиен пазар “ да се усилят със 155 % през идната година, съобщи Октай. Разходите за защита и сигурност се чака също да бъдат увеличени със 159 на 100.  

Разходите за обществено подкрепяне в бюджета се планува да набъбнат със 73 %, с цел да се подкрепят в допълнение бедните в страната, заключи турският вицепрезидент.

Потребителските цени в Турция са се повишили с 83,45 % през септември на годишна база по отношение на 80,2 % през август, заяви вестник Сьозджу по-рано този месец, цитирайки TÜİK, турската държавна статистическа организация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР