Турското правителство, което е посредник между Украйна и Русия, заяви,

...
Турското правителство, което е посредник между Украйна и Русия, заяви,
Коментари Харесай

Турция: Русия и Украйна постигнаха "базова" сделка за блокираното зърно

Турското държавно управление, което е медиатор сред Украйна и Русия, съобщи, че двете страни са постигнали " базово, техническо " съглашение за превозване на зърнените доставки от блокираните черноморски пристанища. Милиони тонове зърно, нужни на подвластни от вноса страни, в това число в Близкия изток и Африка, стоят на склад в Украйна на фона на покачващите се цени на храните. Износът през Черно море спря поради съветската инвазия.

Сега позитивната вест бе обявена от турския министър на защитата Хулуси Акар след извършени диалози в Истанбул сред представители на Киев и Москва. " Базовото " съглашение включва разрешаването на механически детайлности като основаването на координационен център в Истанбул, където да се срещат представители на всички страни; взаимен надзор на влизане и излизане от пристанищата; гарантиране на " навигационната сигурност на трансферните пътища ", написа Politico.

Финалната договорка ще бъде координирана от Организация на обединените нации, като идната седмица ще има друга среща, на която да се подпише документът, разяснява Акар. Докато украинският президент Володимир Зеленски бе по-резервиран в оценката си, макар че загатна за постигането на " прочут прогрес ".
Реклама Предпазлив оптимизъм
И генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, чиято организация също посредничи в договарянията, е по-предпазлив в прогнозите дали финално съглашение ще бъде подписано идната седмица. " Не обичам да злоупотребявам. Надяваме се, че ще успеем да се съберем още веднъж доста скоро, може би идната седмица, и ще можем да реализираме последна сделка ".

Зеленски уточни, че се поставят основни старания да се възстановят зърнените доставки за международните пазари. " Ще се договорим за детайлностите с генералния секретар на Организация на обединените нации през идващите дни ", сподели той. Притеснението на Киев е, че страната ще стане уязвима на офанзиви от Русия, в случай че отстрани мините, които пазят пристанищата й. За да има договорка, Украйна желае Москва да й даде гаранции, че няма да реализира удари по пристанищата и по товарните кораби, когато влязат още веднъж в употреба.

По думите на Гутериш двете страни са постигнали " значително съгласие по някои аспекти " от разблокирането на черноморската търговия, в това число по отношение на " механизма за надзор, системата на съгласуваност и въпроса за мините ". " В един свят, затъмнен от световни рецесии, най-малко през днешния ден имаме лъч вяра. Наблюдаваме основна крачка към гарантирането на безвреден експорт на украински хранителни доставки през Черно море ", декларира генералният секретар на Организация на обединените нации. И добавя, че е нужна още техническа работа за сключването на крайна договорка, само че " инерцията е налице ".
Според Гутериш е нужна още техническа работа за сключването на крайна договорка, само че " инерцията е налице " Източник: Reuters Блокиране на " житницата на света "
Преди съветската инвазия Украйна бе считана за житницата на света и изнасяше по 4.5 млн. тона земеделска продукция на месец през пристанищата си. И макар че в този момент съумява да транспортира част от зърното посредством други канали, те единствено отчасти компенсират затварянето на Черно море, като експортът се е свил с 30% по отношение на размера преди войната. Същевременно Киев упреква съветските сили, че заграбват зърното от окупираните украински територии.
Реклама
През май Гутериш предизвести, блокадата на Москва заплашва " да тласне десетки милиони хора в пропастта на хранителната неустановеност, последвана от недохранване и всеобщ апетит ". " Ако не разгадаем този проблем през днешния ден, сме изправени пред световен дефицит на храни в идващите месеци ", разяснява той.
Свързани публикации Румъния употребява икономическите благоприятни условия от войната в Украйна 5 юли 2022, 15:48 Европейски Съюз дава обещание да форсира напъните за износа на блокирано зърно от Украйна по суша 31 май 2022, 16:46 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР