Турското правителство издаде днес указ, с който постановява, че на

...
Турското правителство издаде днес указ, с който постановява, че на
Коментари Харесай

Турция издаде указ, разширяващ правомощията на президента

Турското държавно управление издаде през днешния ден декрет, с който постановява, че на президента Реджеп Ердоган се трансферират нови пълномощия, съобщи Ройтерс.

Решението е първата стъпка от прехода на страната от парламентарна към президентска система на ръководство след успеха на Реджеп Ердоган и неговата „ Партия на справедливостта и развиването “ на предварителните избори в Турция на 24 юни.

Постановлението, оповестено в турския държавен вестник, вкарва промени в закони, издадени сред 1924 година и 2017 година, включващи прехвърлянето на пълномощията на премиера и министерския съвет в ръцете на президента.

Дотук се стигна, откакто на референдум през предходната година турците поддържаха прехода на страната към президентска република.

Промените плануват закриване на кабинета на министър-председателя на Турция и предоставяне на пълномощия на президента да освобождава държавни чиновници без утвърждението на Народното събрание.

След несполучливия опит за прелом през юли 2016 година в Турция беше въведено изключително състояние, което разреши на на Ердоган и на турското държавно управление да заобикалят Народното събрание при прокарването на нови закони. Ердоган даде обещание да анулира изключителното състояние, в случай че завоюва изборите.

Очаква се измененията от указа да влязат в действие на 8 или 9 юли, когато Ердоган ще постави клетва като президент на Турция пред Народното събрание.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР