Турският външен министър Мевлют Чавушоглу защити като гражданска и демократична

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу защити като гражданска и демократична
Коментари Харесай

Турция към Макрон: Демокрацията не се ограничава само до приемане на обиди и лъжи

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отбрани като " гражданска и демократична " реакцията във Франция на последователи на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка корицата на последния брой на сп. " Поан ", на която Ердоган е показан като деспот, съобщи Агенция Франс Прес.

" Демокрацията не се лимитира единствено до приемане на обиди и неистини, това е също по този начин взимане под внимание на чувствителностите на другия. Отвъд това е двуличие ", съобщи през вчерашния ден Чавушоглу в Туитър.

" И по отношение на това турската общественост във Франция показва своята гражданска и демократична реакция ", добави Чавушоглу в коментара в Туитър, написан на френски.

Френският президент Франсоа Макрон дефинира в понеделник вечерта като изцяло недопустимо изтеглянето от вестникарски будки на плакати на списание " Поан ", на чиято корица турският президент Ердоган е показан като деспот, тъй като тези плакати не се харесват на съперниците на свободата, напомня Българска телеграфна агенция.

Чавушоглу е добавил туита на Макрон към своя, с цел да покаже, че реагира непосредствено на неговите думи.

" Свободата на печата няма цена: без нея има тирания ", написа в Туитър президентът Макрон.

Френското списание " Поан " подлага на критика в неделя акция на " тормоз ", ориентирана против последния му брой, след отправяне на закани в Южна Франция по отношение на корицата на списанието.

След една седмица на тормоз, обиди, заплашване, антисемитски хули и закани по наш адрес в обществените мрежи, не щеш ли пристигна моментът, когато симпатизантите на Партията на справедливостта и развиването /партията на турския президент - бел. АФП/ нападат знаците на свободата на изложение и на многообразието на печата, уточни сп. " Поан " в материал, оповестен в неговия уебсайт.

В петък в предградие на Авиньон продавач в павилион за вестници се е наложило да махне от витрините на павилиона въпросната корица под натиска на група деятели, подкрепящи президента Ердоган.

" Група турци, подкрепящи Ердоган, заплаши шефа на павилиона ", ситуиран на централен площад в Понте, " с цел да му подреди да смъкна плаката " с тази корица, изясни Ксавие Манен, шеф на канцеларията на кмета от Национален фронт Жорис Ебрар.

Фирмата, отговаряща за рекламните пространства, е изпратила чиновник, който да смъкна плаката с корицата, на която е показан портрет на Ердоган под заглавие " Диктаторът. Докъде ще стигне Ердоган? ".

Кметът на предградието е изискал в събота сутринта от компанията да върне плаката, което е било направено към 16 часа. Това е провокирало идването на към двайсет последователи на Ердоган, а жандармерията е изпратила свои чиновници, с цел да се резервира редът.

В неделя корицата на списанието още веднъж е била скрита с други плакати в поддръжка на Ердоган. " Поан " показва, че афиш с корицата на списанието е бил свален и от павилион във Валанс, на 100 километра северно от Понте.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР