Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и държавният секретар на САЩ

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и държавният секретар на САЩ
Коментари Харесай

Чавушоглу и Помпео се разбраха да продължат диалога

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео се споразумяха през днешния ден в Сингапур да продължат да се пробват да разрешат противоречивите въпроси сред двете страни, заяви Държавният департамент, представен от Ройтерс.

Съединени американски щати вкараха наказания против министрите на правораздаването и на вътрешните работи на Турция Абдулхамит Гюл и Сюлейман Сойлу поради проблема с американския свещеник Андрю Брънсън, упрекнат от турските управляващи, че поддържа тероризма. Турция съобщи, че глобите са неприемливи.

Помпео и Чавушоглу разговаряха в Сингапур, в границите на срещата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия /АСЕАН/. Те разискаха необятен кръг въпроси и диалогът бе градивен, сподели говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. Разговорът траял към 40 минути.

"Винаги сме били за дипломация, разговор и взаимно схващане. Но ние също по този начин подчертахме, че заплашителният език и глобите няма да дадат никакъв резултат. Разбира се, тези проблеми не могат да бъдат решени с една среща, само че ние се споразумяхме да работим дружно, с цел да ги решим ", съобщи след срещата Чавушоглу, представен от в. "Хюриет дейли нюз ".

Турският външен министър дефинира срещата като "конструктивна ".

От своя страна Помпео сподели след срещата, че решението за глобите е "демонстрация, че Съединени американски щати са доста съществени " във връзка с настояването за освобождение на Брънсън.

Преди срещата Помпео съобщи, че въпросът за Брънсън ще бъде една от значимите тематики в диалога и отбрани решението на американската администрация да вкара наказания против Турция, съобщи Асошиейтед прес.

"Турците бяха известени, че времето е изтекло и Брънсън би трябвало да бъде върнат и се надявам, че те ще схванат, че това е проява, че ние сме доста съществени ", уточни държавният секретар пред публицисти в самолета на път към Сингапур.

Чавушоглу и Помпео имаха три телефонни диалози през последните няколко дни след решението на американската администрация да предприеме ограничения против Турция, показва в. "Хюриет дейли нюз ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР