Турският външен министър Хакан Фидан настоя в сряда за безусловно

...
Турският външен министър Хакан Фидан настоя в сряда за безусловно
Коментари Харесай

Турският външен министър: Настоявам за безусловно прекратяване на огъня в Газа

Турският външен министър Хакан Фидан настоя в сряда за " абсолютно преустановяване на огъня ", с цел да се спре загубата на цивилни животи в Газа, която е в извънредно състояние поради неотслабващата израелска бомбардировка и обсада, заяви Анадолската организация.

" Това, което се случва в Газа, е жестоко нарушаване на всяка форма на интернационалното право и на всички добродетели, които ни вършат човешки същества “, сподели Фидан в тирада на изключителна сесия на Организацията за ислямско съдействие (OIC) в Джеда

Осъждайки загубата на цивилни животи, Фидан сподели, че офанзивите на Хамас на 7 октомври са били от " невиждан темперамент “, само че Израел " задълбочава окупацията и усилва неустойчивостта на място “.

Той съобщи, че " провокациите " против светостта на джамията Ал-Акса, " тероризмът на заселниците " в Западния бряг и Йерусалим и " нечовешката обсада на Газа " не престават, макар предизвестията и апелите на Турция.

" Военният отговор на Израел сподели още един път, че като дехуманизира палестинския народ, той цели да възстановява страданията им. Няма опрощение за подлагането на над 2 милиона души на групово наказване ", сподели той. " Нищо не може да извини лишаването на жителите на Газа от електричество, гориво, храна и вода и нищо не може да оправдае обстрелването на домове, джамии и лечебни заведения с цялостна свирепост, както станахме очевидци нощес ", съобщи турският външен министър.

Най-малко 471 души са били убити при израелския въздушен удар против баптистката болница Ал-Ахли във вторник, съгласно палестински чиновници в обсадения анклав. Израел обаче отхвърли отговорността за въздушното нахлуване, съобщи Българска телеграфна агенция.

Фидан сподели, че би трябвало да се предотврати разрастването на спора. " Това би трябвало да бъде сигнал за пробуждане за всички, изключително на Запада ", сподели той. 

Спешна филантропична помощ би трябвало да влезе в Газа, съобщи Фидан, добавяйки, че " Турция към този момент е изпратила повече от 80 тона филантропична помощ на летище Ал Ариш в Египет и ще продължи да дава още. "

  " Днес всички страни са съгласни, че решението за две страни е единственото заслужено и трайно решение на въпроса за Палестина ", съобщи още Фидан. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР