Турският президент заплаши да експулсира посланиците на САЩ, Германия и

...
Турският президент заплаши да експулсира посланиците на САЩ, Германия и
Коментари Харесай

Ердоган се закани, че ще изгони 10 западни посланици, сред тях на САЩ и Германия

Турският президент заплаши да експулсира посланиците на Съединени американски щати, Германия и осем други западни страни, които се оповестиха против задържането на правозащитника, заяви Агенция Франс Прес.

" Казах на нашия външен министър, че не можем да си позволим лукса да ги приютим у нас ", сподели Ердоган пред кореспонденти в мнения, оповестени от турските медии.

" Защо тези 10 посланици вършат сходни изказвания? Ваша работа ли е да давате урок на? Кои сте вие? Оставете Кавала. Нима в личните си страни оставяте убийци, терористи и бандити? Те постоянно дават отговор че съдът е самостоятелен. Тоест, вашият съд е самостоятелен, а нашият подвластен? Нашият съд дава най-хубавият образец за самостоятелност ", цитира думите му Хабертурк.

БГНЕС напомня, че преди дни посолствата на 10 страни - Канада, Франция, Финландия, Дания, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция и Съединени американски щати, приканиха Турция да освободи Кавала, който е в пандиза от 2017 година без присъда.

След това посланиците на десетте страни бяха извикани на диалог в турското външно министерство.

Турският вицепрезидент Фуат Октай ги упрекна, че се намесват във вътрешните работи и в правосъдните каузи на страната, превишавайки по този метод своите пълномощия.
 Съединени американски щати упорстват за освобождението на Осман Кавала Съединени американски щати упорстват за освобождението на Осман Кавала
Съединени американски щати приканиха турските управляващи да освободят от ареста предприемача Осман Кавала, арестуван в хода на следствието на опита за прелом в Ту...

„ Онези, които желаят да се намесват в правосъдния развой, могат да продължат да извършват тези свои стремежи в личните си страни ", написа Октай в Twitter.

Осман Кавала е прочут турски деятел за отбрана на правата на индивида и създател на културната фондация Anadolu Kültür AŞ, която поддържа планове на етнически и религиозни малцинства, постоянно с интернационална устременост, в това число помиряване сред турското и арменското население и мирното решение на кюрдския въпрос.

През февруари 2020 година турски съд оправдава Кавала по обвиняванията в присъединяване в опит за събаряне на държавното управление по време на в Истанбул през 2013 година, само че още същия ден истанбулските прокурори издадоха нова заповед за ареста му. Кавала бе упрекнат още веднъж, този път за присъединяване в опита за прелом в Турция през юли 2016 година

Ако бъде приет за отговорен, Кавала може да получи пожизнен затвор без опция за предварително освобождение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР