Турският президент ще се срещне с Путин с цел съживяване на сделката за износ на зърно от Украйна

...
Президентите на Русия и Турция се срещат в понеделник с
Коментари Харесай

Президентите на Русия и Турция се срещат в понеделник с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган опитвайки се да убеди Русия да съживи споразумение, което позволи на Украйна да изнася зърно и други стоки от три черноморски пристанища въпреки войната

От Асошиейтед прес 4 септември 2023 г., 4:03 ч. Турция се среща в понеделник с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган опитвайки се да убеди Русия да съживи споразумение, което позволява на Украйна да изнася зърно и други стоки от три черноморски пристанища въпреки войната.

Руският президент Владимир Путин през юли отказа да удължи споразумението, постигнато с посредничеството на Турция и ООН година по-рано.

Русия се оплака, че паралелна сделка, обещаваща премахване на пречките пред руския износ на храни и торове, не е спазена. Той каза, че ограниченията върху корабоплаването и застраховането възпрепятстват неговата селскостопанска търговия, въпреки че е изпратила рекордни количества пшеница от миналата година.

Лидерите трябва да се срещнат в Черно море град Сочи, където има резиденция на руския президент.

Откакто Путин се оттегли от инициативата, Ердоган многократно обеща да поднови договореностите, които помогнаха да се избегне хранителна криза в части от Африка, Близкия изток и Азия. Украйна и Русия са основни доставчици на пшеница, ечемик, слънчогледово масло и други стоки, на които разчитат развиващите се страни.

Данни от Съвместния координационен център в Истанбул, който организира Доставките от Украйна показват, че 57% от зърното от Украйна е отишло в развиващите се страни, като най-голямата дестинация е Китай, който е получил почти една четвърт от храната.

Русия многократно атакува района на Одеса, главната черноморска пристанищна зона на Украйна. В понеделник украинските военновъздушни сили съобщиха, че са прехванали 23 от 32 дрона, насочени към регионите Одея и Днепропетровск, но не уточниха щетите, причинени от преминалите дронове.

Турският президент поддържа тесни връзки с Путин по време на 18-месечната война в Украйна. Турция не се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия след нейното нахлуване, като се очертава като основен търговски партньор и логистичен център за отвъдморската търговия на Русия.

Членката на НАТО Турция обаче има също подкрепи Украйна, като изпрати оръжия, срещна се с украинския президент Володимир Зеленски и подкрепи кандидатурата на Киев за присъединяване към НАТО.

Ердоган разгневи Москва през юли, когато позволи на петима украински командири да се завърнат у дома . Войниците бяха заловени от Русия и предадени на Турция при условие, че останат там през цялата война.

Путин и Ердоган – авторитарни лидери, които и двамата са били на власт повече от две десетилетия — се казва, че поддържат тясна връзка, насърчена след неуспешния преврат срещу Ердоган през 2016 г., когато Путин беше първият голям лидер, предложил подкрепата си.

Срещата на върха в Сочи следва разговорите между външните министри на Русия и Турция в четвъртък, по време на които Русия предаде списък с действия, които Западът ще трябва да предприеме, за да се възобнови черноморският износ на Украйна.

Ердоган изрази симпатия към позицията на Путин. През юли той каза, че Путин има „определени очаквания от западните страни“ относно сделката за Черно море и че е „от решаващо значение за тези страни да предприемат действия в това отношение“.

U.N. Генералният секретар Антониу Гутериш наскоро изпрати на руския външен министър Сергей Лавров „конкретни предложения“, насочени към насочване на руския износ към световните пазари и позволяване на възобновяването на инициативата за Черно море. Но Лавров каза, че Москва не е доволна от писмото.

Описвайки „интензивните“ усилия на Турция да съживи споразумението, турският външен министър Хакан Фидан каза, че това е „процес който се опитва да разбере по-добре позицията и исканията на Русия и да ги посрещне. Отразяване на AP за войната в Украйна: https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР