Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че кандидатурата

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че кандидатурата
Коментари Харесай

Швеция ще трябва да чака до октомври за ратификацията в Турция на членството ѝ в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в сряда, че кандидатурата на Швеция за участие в НАТО няма да бъде утвърдена от турския парламент преди октомври, само че че се надява на бърза ратификация, откакто депутатите се върнат от почивка, съобщи " Асошиейтед прес ".

В понеделник против присъединението на Швеция към алианса, стъпка към единството, което западните водачи желаеха да показват на фона на нашествието на Русия в Украйна. Решението на Ердоган беше забележителна стъпка към участието на Швеция и пристигна след дни на интензивни срещи.

Коментарите на Ердоган в сряда бяха първото обществено удостоверение на решението му да внесе участието на Швеция в Народното събрание, където неговата партия и нейните съдружници имат болшинство.

Той сподели на конференция на, че процесът ще би трябвало да изчака, до момента в който законодателите се върнат от лятната си почивка. Новата сесия се открива на 1 октомври.

" Парламентът няма да заседава през идващите два месеца... само че нашата цел е да приключим този въпрос допустимо най-бързо ", означи Ердоган.

Промяната в позицията на президента - след една година блокиране на кандидатурата на Швеция - пристигна, откакто Стокхолм даде обещание по-задълбочено съдействие с Анкара в битката с тероризма, както и да поддържа упоритостта на Турция за участие в Европейски Съюз. Освен това генералният секретар на НАТО разгласи, че алиансът ще сътвори специфичен координатор по контратероризма.

Ердоган акцентира тези задължения, описвайки план на пътна карта от 17 точки, формирани от Швеция и показани от шведския министър председател Улф Кристершон на Ердоган, когато се срещнаха в понеделник.

 Брюксел към Ердоган: Присъединяването към Европейски Съюз и към НАТО са два разнообразни процеса Брюксел към Ердоган: Присъединяването към Европейски Съюз и към НАТО са два разнообразни процеса

" Ще бъде основан двустранен механизъм за сигурност на равнище министри и ще засилим нашето съдействие и съдействие в нашата битка против терористичните организации ", уточни той, имайки поради новата договорка сред Турция и Швеция.

" В същото време Швеция ще поддържа интензивно Република Турция в актуализирането на митническия съюз, визовата либерализация и процеса на участие на Турция в Европейския съюз ", добави Ердоган.

По думите му Швеция ще помогне за унищожаване на оръжейното ембарго, наложено на Турция. " След като тези обещания са спазени, ние, несъмнено, ще продължим с процеса на участие (на Швеция в НАТО) ".

, а Швеция е на път да стане 32-ри. И двете скандинавски страни в исторически проект поддържаха необвързаност, до момента в който войната не усили страховете от съветска експанзия.

Турция желае " този развой да завърши допустимо най-скоро ", сподели Ердоган, имайки поради процеса на ратификация. Сделката първо ще бъде разисквана от комисията по външни работи на Народното събрание, преди да премине към гласоподаване в цялостен състав.

Ердоган би трябвало също по този начин да завоюва политическите партии, свързани с неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), които му обезпечават парламентарно болшинство след изборите през май. Те включват дребна ислямистка група, която в сряда съобщи, че се опълчва на присъединението на Швеция към НАТО, защото тя " разрешава офанзиви против ислямските полезности " - отпратка към изгарянето на копия на Корана по време на митинги в Стокхолм.

Ердоган разяснява и към централна противоречива точка в кандидатурата на Швеция - това, което Анкара възприема като мека позиция по отношение на тероризма, изключително към кюрдските екстремисти и тези, които свързва с опита за прелом през 2016 година

Ердоган приветства основаването на " специфичен координатор " за битка с тероризма в НАТО. " Борбата против терористичните организации е нашата алена линия, тъй че занапред нататък чакаме всички наши съдружници да покажат кардинална позиция в битката си против терористичните организации ", сподели той.

Споразумението на Турция за Швеция е обвързвано и с напъните на Анкара да придобие нови изтребители F-16 от Съединени американски щати.

 В Багдад започнаха митинги за изгорения Коран в Швеция В Багдад започнаха митинги за изгорения Коран в Швеция

Както турските, по този начин и американските публични лица отхвърлиха всякаква връзка, само че във вторник президентът на Съединени американски щати Джо Байдън алармира, че Съединени американски щати имат намерение да продължат с продажбата.

" Аз съм доста по-оптимистично надъхан от когато и да било ", сподели Ердоган, запитан за договорката за F-16.

" Г-н Байдън съобщи, че ще направи всичко допустимо и че ще следва този развой и сподели, че е оптимист за него. Но тъкмо както Народното събрание в Турция би трябвало да ратифицира съглашение, в Съединените щати Конгресът би трябвало да го ратифицира ", добави той.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР