Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че Израел

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че Израел
Коментари Харесай

Ердоган нарече Израел държава на терора и остро разкритикува Запада

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в сряда, че Израел е " страна на терора " , извършваща военни закононарушения и нарушаваща интернационалното право в Газа, като изостри многократните си рецензии към израелските водачи и техните поддръжници на Запад, предава " Ройтерс ".

Говорейки два дни преди плануваното посещаване в Германия за среща с канцлера Олаф Шолц, Ердоган сподели, че военната акция на Израел против палестинската въоръжена формация Хамас включва " най-коварните офанзиви в човешката история " с " неограничена " поддръжка от Запада.

Той прикани израелските водачи да бъдат съдени за военни закононарушения в Международния съд в Хага и повтори мнението си - и позицията на Турция - че Хамас не е терористична организация, а политическа партия, спечелила предишните избори.

Англия, Съединени американски щати, Европейският съюз и някои арабски страни считат Хамас за терористична формация, за разлика от Турция. Анкара е хазаин на някои членове на Хамас и поддържа двудържавно решение на израелско-палестинския спор.

" Дивашкото бомбардирането на цивилни, които са принудени да изоставен домовете си, докато биват разселвани - това е безусловно държавен тероризъм ", сподели Ердоган за Израел в Народното събрание. " Сега споделям със умерено сърце, че Израел е терористична страна ".

" Ние в никакъв случай няма да се свеним да изразим истината, че членовете на Хамас, които пазят своите земи, чест и живот пред лицето на окупационните политики, са бойци на съпротивата, единствено тъй като някои хора се усещат неловко от това ", сподели той.

Пътуването на Ердоган до Германия ще бъде първото му посещаване в западна нация, откогато Израел стартира да бомбардира Газа на 7 октомври в отговор на офанзивите на Хамас. Германия изрази мощна взаимност с Израел, като в същото време настоя да се концентрира върху ограничение на въздействието на военните интервенции върху цивилното население на Газа.

" Западът, а точно Съединените щати, за жалост към момента гледат на този въпрос откъм гърба ", сподели Ердоган.

Ердоган прикани премиера Бенямин Нетаняху да разгласи дали Израел има или не нуклеарни оръжия и добави, че Нетаняху скоро ще бъде " пуснат " от поста си.

Той оприличи спора сред Израел, еврейска страна, и палестинците на война сред християнския и мюсюлманския свят, като сподели, че борбата е " въпрос на кръст и полумесец ".

Анкара ще предприеме стъпки, с цел да подсигурява, че израелските заселници в окупираните палестински територии са приети за " терористи " , добави той.
 Световните реакци на израелското навлизане в болничното заведение Ал-Шифа
Световните реакци на израелското навлизане в болничното заведение Ал-Шифа

" Хамас " изрично отхвърля да употребява болничното заведение като команден пунк за военни цели
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР