Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви преди да замине за

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви преди да замине за
Коментари Харесай

Ердоган заяви, че не иска думи, а по-скоро резултати от Швеция и Финландия


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи преди да замине за днешната среща на върха на НАТО в Мадрид, че е разговарял по телефона тази заран с американския президент Джо Байдън и че има намерение да се срещне с него в коридорите на срещата, съобщи Ройтерс.

Той сподели, че желае да разиска с него " блокирането " от страна на Вашингтон на настояването на Анкара да купи нови самолети Ф-16. Ердоган добави, че е изискал от Байдън да се срещнат през днешния ден или на следващия ден.

Белият дом удостовери през днешния ден, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще се срещне с турския президент Тайип Ердоган по време на срещата на НАТО тази седмица в Мадрид, където алиансът ще разиска последствията от нахлуването на Русия в Украйна, заяви Ройтерс.

Лидерите на срещата на върха в Мадрид ще подхващат и " исторически решения за подсилване на груповата защита на алианса и сигурността ", се показва в известие на Белия дом.

По отношение на Швеция и Финландия, чиито кандидатури за присъединение към НАТО са блокирани от Турция, Ердоган съобщи, че в случай че двете страни желаят да се причислят към алианса, те би трябвало да вземат поради безпокойствата на Турция.

Ердоган посочи, че " не желае думи, а по-скоро резултати " от Швеция и Финландия.

Ердоган упреква двете страни, че поддържат Кюрдската работническа партия (ПКК) и основаната в Сирия кюрдска милиция Сили за отбрана на народа (СЗН), които Анкара класифицира като терористични групи. Швеция и Финландия отхвърлят тези обвинявания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР