Изписаха 2-годишното дете с огнестрелно нараняване в главата, транспортирано с

...
Изписаха 2-годишното дете с огнестрелно нараняване в главата, транспортирано с
Коментари Харесай

Изписаха от „Пирогов“ 2-годишното дете, простреляно в главата

Изписаха 2-годишното дете с огнестрелно пострадване в главата, превозено с хеликоптер от Враца. След месец лекуване в университетската болница „ Пирогов “ момченцето се прибира вкъщи. В края на април 2024 година детето беше изведено от реанимация.Вечерта на 13 април хеликоптер транспортира по неотложност 2-годишно дете след огнестрелно пострадване в главата с въздушна пушка. В момента, в който положението му разреши, екипът на проф. Габровски го оперира по неотложност. Пироговските неврохирурзи извадиха проектила, минал през едната мозъчна полусфера на детето. Това спомогна положението му да се стабилизира по-бързо.

След интервенцията детето беше настанено за интензивно лекуване в детската реанимация на университетската незабавна болница „ Пирогов “ в продължение на повече от 2 седмици.

„ Детенцето става, може да се движи, има някакви дефицити, само че те са естествени при такава трамва. Всичко е обратимо и се надяваме, че всичко това ще завърши с един позитивен резултат. Благодарение на блестящата работа на хората тук това дете има бъдеще “, съобщи доктор Валентин Димитров, шеф на УМБАЛСМ „ Пирогов “.

Към момента положението на 2-годишното дете не изисква то да остане за лекуване в незабавната болница. Оттук нататък му следва дейна рехабилитация, а лекарите са оптимисти.

„ Лекуващите лекари бяха доста. Работата при нас е екипна и тя не може да бъде свършена единствено от един човек. Хубавата вест е, че един безразсъден трагичен случай, с едно доста малко дете, който можеше да приключи трагично, приключва с позитивен резултат. Изписваме детето от болничното заведение в положително общо положение и опция то да бъде обгрижвано от фамилията. То ще има потребност от продължаваща терапия, с цел да се компенсират дефицитите в положението му, в резултат на тази контузия, само че ние имаме вяра, че те ще бъдат преодолени. Тук се надяваме на цялостен позитивен резултат, единствено че е належащо време “, уточни още доктор Димитров.

Огнестрелното пострадване, поради което беше превозено детето, е извънредно тежко. Проникващите огнестрелни пострадвания са с доста висок % смъртност и спасяването на живота на подобен пациент е огромен медицински триумф, регистрират от УМБАЛСМ „ Пирогов “.

За последните 9 години това е вторият пациент с сходна контузия.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР