Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната ще продължи

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната ще продължи
Коментари Харесай

Ердоган: Турция ще продължи да намалява лихвите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната ще продължи да понижава лихвените проценти , съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган посочи желанието си за понижаване на лихвите, въпреки предходната година това да докара до съществено поевтиняване на турската лира.

" Това държавно управление няма желание да усилва лихвените проценти. Напротив те ще бъдат намалявани ", акцентира турският държавен глава на конференция в Анкара.

В несъгласие с класическите стопански теории турският президент счита, че високите лихвени проценти предизвикват инфлацията, напомня Агенция Франс Прес.

В края на 2021 година той накара централната банка да понижи главния си лихвен % от 19 на 14 % в интервала септември-декември, което докара до срив на националната валута.

През май инфлацията в Турция доближи 73,5 % на годишна база - най-високото й ниво от декември 1998 година насам, подхранвана от нарастването на цените на силата и на храните, съгласно публични данни, оповестени в петък.

Темата за инфлацията е в центъра на дебатите в Турция една година преди президентските и парламентарни избори в страната, планувани за юни 2023 година Опозицията и доста икономисти упрекват Турския статистически институт, че съзнателно и в огромна степен занижава нейните мащаби, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Ние нямаме проблем с инфлацията, а проблем със скъпия живот ", уточни президентът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР