Турският президент Реджеп Тайип Ердоган защити икономическите политики на правителствата

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган защити икономическите политики на правителствата
Коментари Харесай

Ердоган: Няма да отстъпим от икономическата си програма, лихвите ще падат

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отбрани икономическите политики на държавните управления на Партията на справедливостта и развиването през последните години в отговор на нападки на опозицията по отношение на икономическото положение на Турция, оповестява турската частна телевизия НТВ, представена от Българска телеграфна агенция.

Президентът означи, че ПСР е била тази, която е изплатила отговорностите на страната към МВФ, нараснала е в пъти валутния запас на централната банка и е трансформирала тогавашния стопански модел, насочен към вноса. В изявлението си на демонстрация в Измир Ердоган се зарече също, че лихвените проценти ще продължат да падат.

По думите на президента опозиционната Народнорепубликанска партия в този момент всява боязън с приказките си за тежкото положение на страната. На обвиняванията на опозицията в несправяне на държавното управление с икономическите проблеми, Ердоган отвърна на собствен ред с обвинявания.

" До идването на ПСР независимо на власт Турция беше обречена на стопански модели, основани на вноса ", посочи той и добави, че по времето, когато НРП е била във властта в Турция лихвите са достигнали равнище от 7500 %, безработицата е била съкрушителна, а банките са били изпразнени.

" Такава Турция поехме от тях ние ", уточни той.

Ердоган подсети, че по време на ръководството на ПСР Турция е изплатила отговорностите си в размер на 23,5 милиона $ към МВФ и е нараснала валутния запас на централната банка от 27,5 на 127,5 милиарда $.

" Откакто казахме, че няма да сключваме ново съглашение с МВФ, от този момент те не мирясват. Ние споделяме, че светът е по-голям от пет, споделяме същото и в стопанската система ", съобщи Ердоган и настоя: " Няма да отстъпим от своята икономическа стратегия ".

Президентът още веднъж засегна и тематиката за лихвите, като упрекна водача на НРП Кемал Кълъчдароглу, че си опонира в изявленията по тематиката.

" Онези, които през вчерашния ден доведоха лихвите до равнища от 7500 /процента/, /казват/ изкарайте закон и намалете лихвите на един %... Кой го споделя? Г-н Кемал. Един ден казваш това, а различен ден казваш " увеличете лихвите ", уточни президентът, като добави: " Тези лихви ще падат, ще падат ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР