Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристига днес в Атина на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристига днес в Атина на
Коментари Харесай

Ердоган поиска актуализация на договора от Лозана още преди да пристигне днес в Атина на историческо посещение, ето какво отговори Ципрас

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган идва през днешния ден в Атина на историческо двудневно посещаване, което се концентрира върху редица въпроси, в това число териториалните проблеми в Егейско море и изгонването на турските офицери, които кацнаха в Гърция след преврата в Турция, осведоми " Български вести ".

Първият турски държавен глава, който ще посети Гърция след 65 години, Ердоган ще се срещне с политическия хайлайф на Гърция в четвъртък, преди да пътува в Тракия в северна Гърция в петък за срещи с представители на мюсюлманската общественост в района.

Мерките за сигурност в Атина са драконови. Около 2,500 служители на реда и командоси от през вчерашния ден са ситуирани в центъра на гръцката столица. Ердоган се чака да кацне в Атина към 10.30 ч. С гръцкия министър председател Ципрас ще се срещне в 13 ч. след което двамата ще дадат взаимна конференция.

Очаква се диалозите с Ципрас да обзет необятен набор от тематики, макар, че се чака двустранните връзки и неотдавнашното повишаване на напрежението в Егейско море да бъдат в основата на дневния ред.

В изявление за Скай телевизия Ердоган предложи Договорът от Лозана, който обрисува актуалните граници сред Гърция и Турция, да бъде обновен, като съобщи, че сходен ход може да бъде от изгода за двете страни. Той обаче няма да разиска опцията за анулация на casus belli в Анкара против Атина.

Ердоган също настоя, Гърция да върне турските военни офицери, избягали в Гърция предходната година и им бе предоставено леговище, откакто Върховният съд отхвърли настояването на Анкара за екстрадицията им.

От своя страна Ципрас в изявление за турската Анадолска организация акцентира нуждата от ценене на Договора от Лозана и облекчение на напрежението в Егейско море, където се усилиха нарушаванията на гръцкото въздушно пространство от турските изтребители.

Друг значим въпрос в дневния ред е рецесията с бежанците вследствие на повишение на идването на имигранти от Турция през последните месеци. Гърция желае Турция да реализира съглашение с Европейския съюз за унищожаване на контрабандата на хора, подписана през март 2016 година, само че влошените връзки на Анкара с Брюксел провокират угриженост. Икономическите връзки ще бъдат разисквани, с акцент върху енергетиката, търговията и превоза, оповестиха държавни източници.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР