Турският президент Реджеп Тайип Ердоган положи клетва в събота за

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган положи клетва в събота за
Коментари Харесай

Ердоган положи клетва като президент на Турция за трети мандат 


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави клетва в събота за трети мандат в Народното събрание в Анкара. Той завоюва с 52,18% поддръжка, като по този метод се трансформира в най-дълго управлявалия турски водач.

Новият петгодишен управнически мандат му разрешава да следва все по-авторитарни политики, които поляризираха страната, членка на НАТО, само че укрепиха позицията ѝ на районна военна мощ, отбелязва Ройтерс.

След полагането на клетвата в Народното събрание се организира гала в президентския замък " Бештепе " в наличието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и десетки държавни водачи, измежду които и българският президент Румен Радев.
 Ердиган беседва с Радев по време на церемонията след клетвата му като президент за трети път.
" Нека потърсим способи за помиряване. Заедно би трябвало да гледаме напред, да се фокусираме върху бъдещето и да се опитаме да кажем нови неща. Трябва да се опитаме да изградим бъдещето, като се поучим от грешките от предишното ", сподели Ердоган.

След успеха му на балотажа на 28 май опозиционният претендент за президент Кемал Кълъчдароглу дефинира вота като " най-нечестните избори от години ". Той сподели, че резултатите демонстрират волята на хората да трансформират властническото ръководство.

Балотажът на президентските избори се организира, откакто нито един от двамата претенденти от гласовете на първия тур две седмици по-рано. Тогава Ердоган завоюва малко над 49,5% от гласовете или с към 2,5 милиона гласа повече от опозиционния претендент, който получи близо 45,9%. Това е първият път, в който на сегашния турски президент му се наложи да се бори за поста на балотаж.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР