Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отива на балотаж в Турция

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отива на балотаж в Турция
Коментари Харесай

При над 90% обработени бюлетини: Ердоган води с 49.86%, въможен е балотаж

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отива на балотаж в Турция с 49,86% при 90,61% обработени бюлетини, заяви Анадолската организация.

За претендента на Националния алианс Кемал Кълъчдароглу са гласували 44,38 на 100 от гласоподавателите. За Синан Оган, водач на Алианса АТА са дали своят вот 5,3% от гласоподавателите.

0,46 на 100 от гласоподавателите са дали гласа си за Мухарем Индже, ръководител на Партията на родината, който тази седмица разгласи, че се отхвърля от кандидатурата си, само че все пак гласовете, подадени за него, се считат за годни.

За главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) са дали гласа си 22,62 на 100 от гласоподавателите, за Партията на националистическото деяние – 11,71 % от гласоподавателите, а за Добра партия – 9,81 на 100.

24 политически партии и 151 самостоятелни претенденти се бореха за място в 600-членния турски парламент.

Бяха разкрити 191 884 изборни секции, ситуирани в държавните учебни заведения. В Югоизточна Турция, потърпевша от опустошителните трусове през февруари, хората гласоподаваха в контейнери в дворовете на разрушени здания.

Интересът към изборите беше извънредно засилен

Желаещи да гласоподават имаше още в първите минути след отварянето на секциите в 8 ч. Избирателната интензивност е впечатляващите 88,3%, само че към 2% от популацията в потърпевшия югоизточен район не съумяха да гласоподават поради административни спънки. Медицински екипи помагаха на хора, които не могат да стигнат до урните сами.

Ердоган гласоподава дружно със своята брачна половинка в Истанбул. Той бе сдържан в изявленията си пред медиите, като загатна само, че има вяра, че резултатите ще бъдат в посока по-доброто бъдеще на Турция. По-късно настоящият президент ненадейно дойде в Анкара. Обикновено той постоянно гласоподава в родния си град Истанбул и чака резултатите в дома си.

“Ще видите, пролетта ще пристигна ”, съобщи от столицата съперникът му Кемал Кълъчдароглу. Сред високопоставените представители на опозиционната НРП, пристигнали дружно с него, бе и кметът на Анкара Мансур Яваш.

Демокрацията липсва на Турция, само че тя скоро ще пристигна в тази страна, обърна се Кълъчдароглу към почитателите си.

След края на изборния ден и двамата претенденти приканиха своите последователи да не напущат изборните секции, до момента в който последният протокол не бъде преброен, с цел да не се дава опция за деформиране на данни.

 

Говорейки пред турската секция на BBC, чиновник по сигурността съобщи, че откакто цялата постройка бъде претърсена, всички ще бъдат още веднъж позволени вътре.

В постройката са влезнали кучета, подготвени в откриването на взривни материали, оповестяват турските медии. Според тях по етажите в постройката към момента има хора.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР