Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли твърденията за липсващи 128

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли твърденията за липсващи 128
Коментари Харесай

Ердоган: Няма липсващи $128 млрд. в резервите на централната банка!

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли изказванията за изчезнали 128 милиарда $ в запасите в задгранична валута на турската централна банка, заяви Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

Опозиционни партии и икономисти подлагаха на критика държавното управление за източване на запасите на централната банка, за да бъде поддържано ниско обменното равнище на щатския $ по отношение на турската лира по време на мандата като финансов министър на Берат Албайрак, шурей на президента, написа уеб сайтът Бианет.

Според калкулации 128,3 милиарда $ е сумата, която е била продадена от държавни банки, с цел да бъде подкрепена турската лира на финансовите пазари. Тази ексцентрична процедура, както се твърди, е почнала към локалните избори през 2019 година и се е засилила през 2020 година на фона на пандемията.

Въпросът " Къде са 128-те милиарда $? " се трансформира в девиз на опозицията и в известен тренд в Туитър.

" Нито цифрата /128 милиарда долара/ е вярно, нито придаваният смисъл на това число, нито акцията, която се води въз основа на това число. Всичко, от начало до край, е погрешно, от начало до край е незнание ", разяснява през днешния ден президентът на съвещание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развиването /ПСР/.

Ердоган упрекна опозицията, че популяризира " тази неистина ", въпреки да знае, че изказванията не дават отговор на истината.

Надпис " Къде са 128-те милиарда $? " се появи неотдавна и върху билборди край Истанбул, само че по-късно те бяха свалени от полицията, както се вижда на видеозаписи, публикувани от опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР