Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че войски на страната

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че войски на страната
Коментари Харесай

Турция започна да изпраща войници в Либия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че войски на страната му към този момент се придвижват към Либия, съобщи Би Би Си.

В изявление за Си Ен Ен Тюрк той не изясни какъв брой и какви военнослужещи са изпратени. Ердоган в същото време добави, че главната задача на бойците там е " съгласуваност ": " Ще разпрострат там операционен център. Войниците ни тъкмо в този момент последователно отиват натам. " По думите му задачата на бойците не е " да се борят ", а да " поддържат законното държавно управление и да избегнат филантропична покруса ". Според представител на ръководещите става въпрос за " образование на групи, които желаят да защитят законните структури на Либия, като работят в границите на закона ".

Парламентът в Анкара позволи тази стъпка предходната седмица. Турция е мощен покровител на приетото от Организация на обединените нации Правителство на националното единодушие в Триполи, воюващо с бунтовническия пълководец Халифа Хафтар. Неговата Либийска национална войска (ЛНА) разгласи през април атака против столицата и макар че настъплението среща компликации, в последните седмици подкрепяният от Египет и Обединените арабски емирства Хафтар ускорява офанзивите против Триполи.

При въздушен удар против военна академия в столицата починаха 30 души. ЛНА отхвърля да има нещо общо.

Очаква се Съветът за сигурност да разиска Либия на съвещание при закрити порти по-късно през днешния ден. Европейски представители ще разискват тематиката в сряда, а по-късно този месец в Берлин би трябвало да се състои конференция за спора.

" Защита на законно държавно управление "

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп беседва с Ердоган по телефона и съобщи, че " непознатата намера усложнява обстановката в Либия ".

За Анкара картината наподобява по различен метод - законно държавно управление е поискало помощ, а " интервенция " е присъединяване на непознати бойци като тези от съветската частна военна компания " Вагнер ", които Ердоган нееднократно е споменавал. Либия се чака да е тематика за Ердоган и съветския му сътрудник Владимир Путин, когато се срещнат в Истанбул в сряда.

Египет в това време предизвести, че протичащото се в Либия е въпрос на национална сигурност и ще се оправи с всички, които пробват да " управляват " съседа му. Израел, Гърция и Кипър предизвестиха Турция да не разполага войски, когато подписаха предходната седмица съглашение за създаване на Източносредиземноморския газопровод (EastMed) в Атина.

Говорител на ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развиването (ПСР) сподели, че Анкара ще продължи дипломатическите си старания да подсигурява помирение и непоклатимост в Либия, съобщи Анадолската организация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР