Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Русия и Украйна

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Русия и Украйна
Коментари Харесай

Ердоган каза, че Москва и Киев са близо до споразумение по повечето точки

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че Русия и Украйна са намерили " консенсус " по 4 от 6-те точки от договарянията. По неговите думи, Киев не е подготвен да прави отстъпки единствено по въпроса за собствеността на Крим и Донбас. В същото време Украйна съобщи, че Ердоган не споделя истината, а Украйна е " заело твърда позиция " в договарянията.

Русия и Украйна са покрай консенсус по четири от шестте точки от преговорния развой. Това сподели Ердоган пред кореспонденти след завръщането си от Брюксел, където взе участие в изключителна среща на върха на НАТО.

„ Мисля, че има консенсус по четири точки в договарянията “, сподели той. Както посочи президентът, това се отнася до следните въпроси:

▪️ Исканията на Русия Украйна да не е в НАТО.

„ Първата точка се отнася до присъединението на Украйна към НАТО. Първоначално Украйна настояваше за участие в Алианса, само че след това [украинският президент Владимир] Зеленски стартира да декларира опцията за отвод “, сподели Ердоган.

▪️ Защита на съветския език в Украйна.

„ Зеленски също се съгласи с това. На съветски се приказва съвсем в цяла Украйна. Няма проблеми в това отношение “, сподели Ердоган.

▪️ Демилитаризация на Украйна.

„ Разбира се, Украйна е страна, тъй че за приемането на разоръжаване от А до Я не може да се приказва. Но и по този въпрос няма неразбираеми аспекти. Тоест украинската страна съобщи, че може да направи избрани отстъпки и по този въпрос “, изясни турският водач.

▪️ Гаранции за групова сигурност.

„ Четвъртата точка от диалозите се отнася до груповата сигурност. Украйна показва позитивен метод и в това отношение “, добави Ердоган.

По още две точки, свързани с Крим и Донбас, договарянията са в застой. Тук няма консенсус, според известието на Ердоган. Турският президент напомни, че Зеленски е предложил провеждането на референдум „ за избрани формати на взаимни отстъпки “ с Русия. Москва желае Украйна да признае Крим за съветски, а ДНР и ЛНР за самостоятелни.

Ердоган означи, че Анкара е положила огромни старания през цялото време да спре бойните дейности в Украйна. По неговите думи, той има намерение да продължи контактите си с съветския президент Владимир Путин и Зеленски. Ердоган посочи, че Турция счита за цел „ да събере двамата водачи “.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба отхвърли изказването на Ердоган пред украинските медии. „ Няма консенсус с Русия по четирите точки, упоменати от турския президент. По-специално, единственият държавен език в Украйна е и ще бъде украинският”, споделя той.

Кулеба също счита, че е погрешно договарянията да се разделят на точки, защото подгрупи от делегациите по едно и също време разискват доста разнообразни въпроси.

Ръководителят на съветската делегация на договарянията, асистент на президента Владимир Медински, на собствен ред съобщи на 25 март, че позициите на съветската и украинската делегации по второстепенни въпроси се доближават, само че по основните страни те „ тъпчат на място “.

Медински изясни, че Русия упорства за изчерпателен контракт, който с изключение на неутралния статут на Украйна и гаранции за сигурност, планува „ редица позиции, които са жизненоважни за нашата страна [Русия] – демилитаризация, денацификация, установяване и признание на Крим и Донбас, както и редица други договорни позиции. Без да се вземат поради и разрешат и тези позиции, Медински счита, че сключването на съглашение е малко евентуално.

По-рано Медински сподели, че Украйна си предлага " австрийска " или " шведска " версия на неутрална демилитаризирана страна. В този случай тя ще резервира личната си войска.

„ Това е вид, който в действителност се разисква в този момент и който може да се преглежда като компромис “, потвърдиха от Кремъл.

Медински сподели, че упованията от договарянията сред Русия и Украйна не са се оправдали.

Освен това Медински заяви, че представителите на Киев и Москва са се сближили оптимално по въпросите за неутралния статут на Украйна и невлизането й в НАТО. По негово мнение, остават нюансите във връзка с гаранциите за сигурност за Украйна „ в допълнение към наличните при положение на отвод за присъединение към блока на НАТО “. Що се отнася до демилитаризацията на Украйна, Медински сподели, че Москва и Киев са „ някъде по средата “.

„ Факт е, че не съм акредитиран да разгадавам никакви детайлности от договарянията и няма да го върша, нито съответни числа, нито причини на договарящите страни, само че в тази част сме някъде по средата “, изясни той.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР