Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е приютила над

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е приютила над
Коментари Харесай

Ердоган: Турция няма да гони бежанците от Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е приютила над 3,6 милиона сирийски бежанци, даде обещание през днешния ден, че в никакъв случай няма да ги върне принудително в Сирия, съобщи Агенция Франс Прес.

" Ще пазиме до дъно нашите братя, прогонени от войната в Сирия (...). Никога няма да ги изгоним от тази земя ", съобщи турският президент, като осъди изявленията на опозиционните водачи, които постоянно приканват сирийците да бъдат върнати в страната им.

" Вратата ни е необятно отворена и ние ще продължим да одобряваме (сирийците). Няма да ги върнем в устата на убийците ", сподели Ердоган пред заседание на бизнесмени, визирайки режима на президента Башар Асад в Дамаск.

Няколко турски опозиционни партии постоянно приканват за връщане на милиони сирийски бежанци в Сирия.

Миналата седмица главната опозиционна Народнорепубликанска партия съобщи, че в случай че пристигна на власт след парламентарните и президентски избори през юни 2023 година, всички сирийци ще би трябвало да изоставен Турция " в границите на две години ".

Миналата седмица турският президент разгласи, че приготвя " завръщането на един милион " сирийци по домовете им, като финансира благодарение на асоциации и на интернационална помощ жилища и приспособени структури в Северозападна Сирия - последната територия, изплъзваща се от властта на Дамаск.

ОТ 2016 година насам и началото на турските военни интервенции в Сирия към 500 000 сирийци са се завърнали в тези " зони за сигурност ", основани от Анкара по продължение на границата ѝ, съгласно президента Ердоган.

Първите няколко хиляди къщи и нужните инфраструктури за настаняване на завръщащите се сирийски бежанци бяха открити на 3 май в този регион в наличието на турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който увери, че 100 000 от тези жилища ще бъдат подготвени до края на годината.

Турция е приела на своя територия близо пет милиона бежанци, главно сирийци и афганистанци, според изискванията на съглашение, подписано с Европейски Съюз през 2016 година

През годините и изключително през лятото на 2021 година се появи напрежение сред тези бежанци и локалното население, което е изправено пред тежка икономическа и парична рецесия.

Макар и лимитирани, тези произшествия провокираха опасения измежду филантропични организации, че бежанците могат да се трансфорат в залог на идната предизборна акция.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР