Турският президент Реджеп Ердоган открива новото международно летище в Истанбул,

...
Турският президент Реджеп Ердоган открива новото международно летище в Истанбул,
Коментари Харесай

Ердоган открива новото летище на Истанбул

Турският президент Реджеп Ердоган открива новото интернационално летище в Истанбул , което съгласно него държавното управление ще е най-голямото в света, оповестява Агенция Франс Прес.

Проектът на стойност 10,5 милиарда евро ще трансформира Истанбул в световен туристически хъб, свързващ Европа, Азия и Африка и ще трансформира турската самолетна компания в авиационен колос, разяснява Ердоган.

В края на годината, новото летище ще може да приема до 90 милиона пасажери годишно , като цифрата ще стигне до 200 милиона пасажери, когато всички уреди бъдат приключени през 2028 година

През 2017 година купата държи летището в Атланта, Съединени американски щати, с малко над 104 милиона пасажери , съгласно данните на Airport Council International (ACI). След него са летищата в Пекин с 95,7 милиона пасажери, Дубай - 88,2 милиона, Токио - 85,4 милиона и Лос Анджелис с 84,5 милиона.

В Европа, летище Хийтроу в Лондон се подрежда на седмо място в международен мащаб със 78 милиона пасажери за предходната година. В Париж, летище Шарл де Гол е на 10-то място със 69.4 млн. , Амстердам е 11-ти със 68.5 млн., Франкфурт на 14-то място със 64.5 млн., следван от Истанбул на 15-то място със 64.1 млн. пасажери.

Според ACI, турският въздушен трафик е повишен с 10,9% през предходната година , като темпото се покачва през първата половина на 2018 година до 15,7%.

Когато всички четири строителни стадия са приключени през 2028 година, летището ще има шест писти и два терминала, с обща повърхност от 76 квадратни километра .

Международната асоциация за въздушен превоз разяснява, че световният въздушен трафик се усилва с годишен ритъм от 3,5% . Това значи, че през тази година, 4,1 милиарда пасажери ще излетят , като до 2037 година те ще се удвоят до 8,2 милиарда.

IATA неведнъж предизвестява, че летищата по света ще се борят да се оправят с тази агресия, като упорства държавните управления да създадат нужните вложения , с цел да се оправят.

Новото летище заменя остарялото " Ататюрк " в Истанбул, а о ткриването му съответствува с 95-годишнината от основаването на модерна Турция от Мустафа Кемал Ататюрк .

Ердоган обаче е упрекван от секуларисти, че подкопава наследството на Ататюрк и евентуално новото летище няма да носи името на създателя на модерна Турция.

Много наблюдаващи предвиждат, че Ердоган, който постоянно се базира на Османската империя, вместо това ще избере има на султан от Османската ера.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР