Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че е решил да бъде

...
Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че е решил да бъде
Коментари Харесай

Ердоган: Турция започва ратификацията на молбата на Финландия за НАТО

Турският президент Реджеп Ердоган разгласи, че е решил да бъде стартират процесът на ратификация в турския парламент на молбата на Финландия за участие в НАТО, предадоха турските медии.

Ердоган приказва на взаимна конференция с финландския президент Саули Нинистьо, който през вчерашния ден дойде на посещаване в Турция.



„ Решихме да стартираме процеса на ратификация на протокола за присъединение на Финландия към НАТО в нашия парламент ”, сподели турският водач.

„ Вярвам, че с участието на Финландия НАТО ще стане още по-силна и ще играе дейна роля в поддържането на световната сигурност и непоклатимост ”, уточни Ердоган, представен от държавната телевизия ТРТ-„ Хабер ”.

Той добави, че страната е подхванала съответни стъпки за осъществяване на обещанията си, като посочи, че се надява Анкара да ратифицира кандидатурата за участие на Финландия в НАТО до изборите в Турция на 14 май.



„ Турция и Финландия са две другарски страни с исторически положителни връзки. Бих желал още един път да благодаря за солидарността, проявена от финландското държавно управление и народ. По време на диалозите ни потвърдихме общото си желание да развиваме връзките сред Турция и Финландия. Миналата година двустранният стокообмен надвиши 2 милиарда $. Нашата цел е скоро да достигнем стокообмен в размер на 3 милиарда $, а по-късно и 5 милиарда $ ”, регистрира Ердоган и добави: „ По време на диалозите ни обсъдихме двустранните връзки, както и районни и световни въпроси. За нас е доста значима мощната поддръжка, която Финландия оказва за присъединителния развой на Турция за участие в Европейски Съюз ”.



Той уточни още, че Турция ще продължи договарянията с Швеция за участие в НАТО.

„ Ще продължим договарянията с Швеция въз основа на правилата на алианса и метода ни към битката с тероризма. Начинът, по който ще продължи процесът, ще бъде директно обвързван с съответните стъпки, които Швеция ще предприеме ”, посочи Ердоган.

Финландският президент Саули Нинистьо приветства решението на Турция да стартира процеса на ратификация на кандидатурата на Финландия за участие в НАТО, съобщи „ Ройтерс ”.



„ Разбрахме по-рано, че сте взели решение и подписването му през днешния ден удостоверява, че турският парламент стартира да работи по ратификацията на финландското участие ”, съобщи Нинистьо на взаимна конференция с Ердоган и акцентира: „ Това сигурно е доста значимо за цяла Финландия ”.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства решението на Турция.

„ Приветствам днешното решение на Турция да продължи процеса по ратификация на присъединението на Финландия към НАТО ”, съобщи Столтенберг.

„ Това ще ускори сигурността на Финландия, на Швеция и на НАТО. Надявам се, че Турция ще гласоподава ратификацията допустимо най-скоро ”, сподели още Столтенберг.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР