Турският президент Реджеп Ердоган награди представители на чуждестранните екипи, които

...
Турският президент Реджеп Ердоган награди представители на чуждестранните екипи, които
Коментари Харесай

Ердоган награди българския пожарникар Петър Петров, спасявал хора след чудовищните земетресения

Турският президент Реджеп Ердоган награди представители на задграничните екипи, които се включиха в избавителните интервенции след тежките трусове през февруари. Церемонията се състоя в президентския замък Бештепе в Анкара.

От българска страна отличие получи контрольор Петър Петров, шеф бранш „ Специализирани оперативни действия “ в Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (РДПБЗН) – Пловдив, оповестиха от Министерство на вътрешните работи, написа Блиц.бг.

Ердоган връчи благодарствена грамота на заместник-министър ръководителя и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в символ на признателност от страна на южната ни съседка за помощта, оказана от България след унищожителното земетресение. Демерджиев беше единственият министър от страна от Европейския съюз, който се включи в събитието.

На церемонията участва и българският дипломат в Турция Ангел Чолаков.

" Станахме очевидци на безчет чудеса, осъществени от спасителите, рискували живота си. Нашият народ в никакъв случай няма да не помни вашите гигантски старания. Признателни сме на всички спасители ", съобщи турският президент, като добави, че от над 90 страни са пристигнали спасители и доброволци.

" Медалите, които ще връчим, съставляват духовна памет, израз на същинска признателност от нашия народ. И най-много: вие ще живеете в сърцата на целия ни народ – на 85-милионна Турция ", акцентира Ердоган.

Българската група отпътува за Турция със аероплан „ Спартан “ на българските Военновъздушни сили, с който бяха превозени и 3,5 тона филантропична помощ за потърпевшите от земетресението. Тя включва палатки, спални комплекти и други нужни движимости и материали.

България е в непрекъсната подготвеност да реагира съгласно настояванията и потребностите на турската страна и нашите благоприятни условия.

Над 50 000 души починаха при разрушителните трусове със мощ 7,6 и 7,7 на 6 февруари в Югоизточна Турция. България бе първата страна от Европейски Съюз, оказала помощ на Турция при нещастието.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР