Турският президент Ердоган днес е при френския си колега Макрон

...
Турският президент Ердоган днес е при френския си колега Макрон
Коментари Харесай

Противоречиви реакции за посещението на Ердоган в Париж

Турският президент Ердоган през днешния ден е при френския си сътрудник Макрон на първа аудиенция в Париж след несполучливия опит за прелом през лятото на 2015-та година. Задава ли се възобновяване на връзките Европейски съюз -Турция, както Ердоган разгласи задачата на визитата си, и сложи ли Макрон основни въпроси като човешките права - от Париж онлайн включваме кореспондента на БНР Юлия Талева.

Реакциите във Франция са доста спорни. Посещение на Ердоган провокира доста негодувания в страната. Още преди визитата имаше разнообразни митинги, изключително на правозащитници и особено на организацията " Репортери без граница ", които се събраха пред посолството на Турция в Париж и желаеха освобождението на своите колеги-журналисти, лишени от независимост в Турция и да упорстват за независимост на пресата в страната. Имаше митинги и на кюрдстки организации,както и изявления на политици. Има доста спорни възгледи за това до какъв брой би трябвало да се състои тази аудиенция, в случай че Ердоган има потребност от поддръжката на Франция, с цел да излезе от все по-голямата интернационална изолираност, в която се намира. Задачата за Макрон, съгласно множеството коментатори, е доста деликатна, само че анализатори считат, че на фона на тежкото интернационално състояние, битката с тероризма, рецесията с мигрантите и спорът в Сирия, Франция също има интерес, не затваря вратата на Турция. Това си пролича на конференция. След диалога сред двамата си личеше, че полемиката е била тежка. Относно развиването на връзките с Европейски Съюз Макрон беше явен,че обстановката в Турция, особено правата на индивида, не разрешават никакъв прогрес приемане на Турция в Европейски Съюз. Имаме разнообразни визии за права и свободи, сподели още френският президент, макар че увери, че разговорът сред тях е непосредствен и почтен и акцентира на това, че демокрацията и изключително битката против тероризма би трябвало да бъде мощна и това значи да се пазят човешките права.

" Имаме доста обща проблематика. ", акцентира президентът Макрон, който дефинира като предпочитана тематика битката с тероризма и подсети, че и двете страни и въобще цяла Европа са еднообразно жертви на тероризма и не отхвърли съдействието в тази тематика. Друг общ въпрос е мигрантската рецесия и по отношение на нея и Сирия Макрон съобщи, че схваща изцяло провокациите, пред които е изправена Турция.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР