Турският парламент откри дебат относно стремежа на Швеция за присъединяване

...
Турският парламент откри дебат относно стремежа на Швеция за присъединяване
Коментари Харесай

Турският парламент откри дебата за кандидатурата на Швеция за НАТО

Турският парламент откри спор по отношение на устрема на Швеция за присъединение към НАТО, съобщи Анадолската организация.


Турция е по-близо до предоставяне на " зелена светлина " за разширение на НАТО макар гнева си от войната на Израел с Хамас.

Дискусиите в комисията по външните работи на Народното събрание съставляват значим миг както за европейската сигурност, по този начин и за връзките на Турция със Запада.

Швеция и Финландия се отхвърлиха от десетилетия на военна необвързаност и потърсиха нуклеарната отбрана, предоставена от ръководената от Съединени американски щати организация в отговор на нашествието на Русия в Украйна предходната година.

Техните кандидатури завоюваха бързо утвърждение от всички други членки на НАТО като се изключи Турция и Унгария.

Анкара и Будапеща в последна сметка отстъпиха и одобриха Финландия в блока тази година.

Стъпката удвои дължината на границата на НАТО с Русия и ускори сигурността на трите по-малки балтийски страни, които се причислиха към блока след разпадането на Съветския съюз.

Но Турция изля гнева си против Швеция - демократична скандинавска нация, която отвори вратите си за мигранти през последните десетилетия - поради отхвърли на страната да се оправи с кюрдските групи, които Анкара от дълго време счита за терористи.

Унгария следва образеца на Турция в 18-месечната сага.

Западните съдружници се тревожат, че унгарският министър председател Виктор Орбан употребява околните си връзки с съветския президент Владимир Путин, с цел да подкопае НАТО и да посее разделяне в Европа.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган публично подписа молбата на Швеция на знакова среща на върха на НАТО през юли.

Алиансът се надява, че Турция най-сетне ще ратифицира кандидатурата, откакто Народното събрание се завърна от лятната почивка. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР