Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посочи, че властите

...
Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посочи, че властите
Коментари Харесай

Турция готова на силови мерки в случай на мигрантски протести

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу уточни, че управляващите в страната ще подхващат всевъзможни ограничения, в това число силови, при положение на протестни прояви на сирийските мигранти. Вътрешният министър направи това изказване във връзка подготвяната от сирийските мигранти огромна протестна проява за 27 юли в Истанбул.

Гражданско съдружие Платформа на сирийските сдружения с ръководител Мехди Давут прикани сирийците да вземат участие в протестната проява против разпореждането на истанбулската окръжна администрация /валийството/ незаконно пребиваващите в Истанбул сирийци до 20 август да изоставен града. От сдружението осведомиха, че се чака стотици мигранти да се включат в плануваната за на следващия ден проява в региона на квартал Фатих. В огласеното известие се показва, че демонстрацията се провежда под наслов "Протестираме против политиката на изгнание по отношение на сирийските емигранти ".

Валийството с писмо е уведомило сдружението, че не разрешава провеждането на демонстрацията.

"В никакъв случай няма да позволим на който и да било да прави каквито и да било демонстрации. Ние сме длъжни да пазим реда и сигурността на обществото ", съобщи вътрешният министър пред медиите.

По думите му турската страна води диалози във връзка със сирийските мигранти с всички ангажирани институции. Специално за арабските медии той е показал, че е невероятно статуквото да продължи.

"Обяснихме им, че ситуацията е доста съществено и не може да не престават по този метод ", сподели Сойлу, като добави, че нараства нетърпимостта у локалните хора към деянията на бежанците. "В бъдеще може да изникнат още по-големи проблеми. Поради това сме принудени да предприемем ограничения ", посочи още министърът.

Думите на Сойлу са сигнал, че мигрантският проблем все още е доста сериозен, като "заредена бомба, подготвена да избухне всеки миг ", уточни непосредствен до държавното управление анализатор, съгласно който държавното управление няма да отстъпи от взетите решения.

"Опитваме се да решим казуса, към този момент без да прилагаме силови ограничения, само че ще ги принудим да зачитат разпоредбите и законите в нашата страна. Ще се върнат в градовете, където са регистрирани при влизането си в Турция. Това се отнася за всички мигранти, освен за сирийските. Тази тематика даже не е належащо да се разяснява ", добави Сойлу.

Председателят на сдружението на сирийските сдружения Мехди Давут подлага на критика решението на истанбулското валийство за прогонването от Истанбул на сирийските мигранти.

"Сирийците отдавна живеят в Турция. През 2016 година управляващите в Истанбул преустановиха регистрирането. За нас също е значимо спокойствието на Истанбул и на турската страна, несъмнено. Но по какъв начин да стане по този начин, че в границите на месец хората да се откажат от работата си, от местоживеенето и да отидат да живеят в други окръзи. Разбира се, че би трябвало да отидат там, където са регистрирани. Но в случай че срокът бе продължен с 6 месеца или повече, нямаше да има напрежение. В момента хората са в невъзможност ", споделя той.

Наблюдатели чакат напрежение по отношение на ограниченията, които се възнамерява да бъдат подхванати против незаконните сирийци за връщането им по местата на регистрация.

Към момента в лагерите в регионите наоколо до сирийската граница обитават към 100 хиляди души. Според изказвания сирийските мигранти надвишават 4 на 100 от популацията на Турция, което основава сериозен риск за бъдещето на обществото, считат експерти по демографските проблеми. Оценки от демографски изследвания сочат, че в гранични градове като Газиантеп, Килис и други броят на сирийците надвишава този на локалните турци.

По публични данни сирийските мигранти са към 3,5 млн., само че се твърди, че действително те надвишават 5 млн. В страната навлязоха и доста незаконни сирийци заради занижения надзор на управляващите. С повишаването на броя им, набъбнаха и разноските по издръжката им, което се трансформира в непостижимо икономическо задължение за Турция. Наред с това се усилиха престъпните случаи, както и конфликтите сред локалните хора и придошлите, набъбна и отрицателното отношение измежду турците.

Турският външен министър Мевлют Чавушголу разгласи преди дни, че Анкара прекъсва съглашението си с Европейски Съюз за реадмисия на мигрантите, контрактувано за да бъде овладян мигрантският поток към Европа. Според европейски източници обаче макар изказванията на Анкара, няма смяна в досегашната миграционна политика.

Между Турция и България също бе подписано съглашение за реадмисия. Засега няма публична информация по отношение на бъдещето на това съглашение, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР