Турският министър на отбраната Хулуси Акар в сряда използва думата

...
Турският министър на отбраната Хулуси Акар в сряда използва думата
Коментари Харесай

Напрежението расте: Гърция стяга техника на границата с Турция!

Турският министър на защитата Хулуси Акар в сряда употребява думата "война " в отговора си на неотдавнашни изказвания на държавни чиновници в Гърция, като в допълнение ускорява напрежението сред двете прилежащи страни.
„ Не мисля, че Гърция желае да води война с Турция “, сподели Акар в телевизионно изявление, откакто гръцкият му сътрудник Никос Панайотопулос назова Турция нападателна предходната седмица и съобщи, че е допустима военна борба.
„ Вярвам, че единственият метод Гърция да се оправи с това държание е, от една страна, да изчерпа всичките си дипломатически оръжия, а от друга, да укрепи възпиращата мощ на въоръжените си сили “, сподели Панайотопулос, написа "Поглед инфо ".

Турция и Гърция се скараха предходната година поради възходящия брой проблеми, започвайки с напъните на Турция да изследва въглеводородите край крайбрежията на Кипър, след което турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще отвори западните граници на страната, с цел да разреши на към четири милиона бежанци от Сирия свободно да преминат европейската граница през Гърция.

През зимата разногласието се задълбочи, когато Турция подписа меморандум за съгласие с Либия за преразглеждане на морските граници на страната и разширение на териториалните ѝ води, които се пресичат с интернационално приетите води на Кипър и няколко гръцки острова.

Отношенията се утежниха още през февруари, откакто мигранти и бежанци се струпаха в опит да преминат границата с Гърция. Турция упрекна Гърция в нечовешко отношение към хората на границата, до момента в който Гърция отговори, че Турция съзнателно ги е довела до там и се е пробвала да им помогне да преминат.

Напоследък разногласието се развихри и към Света София в Истанбул, един от най-важните монументи на града, издигнат през VI век като гръцка православна черква, когато турското държавно управление провежда четене на Корана в обекта за честване на годишнината от завладяването на Истанбул. Гръцките чиновници нарекоха случилото се засегнатост за християните.

Междувременно в сряда бе обявено, че гръцка фрегата, участваща във военноморската задача на Европейския съюз край крайбрежията на Африка, е забелязала турски транспортен съд, обвинен в контрабанда на оръжие в Либия.

Морската договорка, лежаща в основата на средиземноморския спор, е обвързвана с различен, в която Турция и Либия реализираха единодушие за военно съдействие. След военното съглашение Турция изпраща специалисти, съветници, дронове и друга военна техника и муниции в Либия. Съобщава се, че дружно с тях има и хиляди екстремисти, вербувани всред сирийските бойци, подкрепени от Турция.

Турция поддържа приетото от Организация на обединените нации Правителство на националното единодушие на Либия, водено от премиера Фаиз Сарадж, в спора му с генерала на Либийската национална войска Халифа Хафтар.

Турция също е упрекната в неведнъж нарушение на американското ембарго върху доставките на оръжие в Либия, дружно с Йордания и Обединените арабски емирства.

Гръцката фрегата “Спецай” взе участие в интервенцията на Европейски Съюз за налагане на ембарго за въоръжение “Ирини”, когато открива турски транспортен съд, ескортиран от две турски фрегати и изпрати сигнал. Гръцки морски хеликоптер изиска да прегледа товара на турския транспортен съд, само че настояването му бе отхвърлено.

Превод: В. Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР